Uprava Holdinga i sindikati postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru

31.01.2023.

Zadnja izmjena 23:42

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mladen Sirovica o mirenju u Zagrebačkom holdingu

Mladen Sirovica o mirenju u Zagrebačkom holdingu

Foto: HTV / HRT

Spriječen je veliki štrajk u Zagrebu. Posljednjeg dana procesa mirenja predstavnici Uprave Zagrebačkog holdinga i sindikata postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru kojim će im biti povećana materijalna prava.

Dogovoreno je da s prvim danom siječnja osnovica plaće raste 5 te još 3 posto od 1. srpnja. Povećat će se prava po neoporezivim isplatama i stalni dodaci, a ide se i u novu sistematizaciju. Riječ je o velikom financijskom paketu pa se sada postavlja pitanje kako će se sve to financirati.

Novinar HTV-a Mladen Sirovica kazao je u središnjem Dnevniku da je većina zahtjeva sindikata u proteklom razdoblju ispunjena.

- Još ne znamo koliko će taj paket mjera za radnike stajati, znamo da je gradonačelnik Tomislav Tomašević u Dnevniku HTV-a govorio da bi to moglo iznositi oko 20 milijuna eura godišnje. Treba vidjeti hoće li to ostati na toj cifri. Za građane je ključno hoće li doći do novih poskupljenja. Znamo da će voda za mjesec dana poskupjeti 15-ak posto, a hoće li te uštede o kojima je govorio gradonačelnik i sredstva iz proračuna, hoće li to biti dovoljno da se ne ide u daljnja poskupljenja?, pita se novinar Sirovica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!