10:59 / 21.01.2020.

Autor: B.A./HRT

Prodajete? "Najviše na cijeni dobivaju stanovi sagrađeni u zadnjih 10 godina"

Ilustracija, foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Igor Sokolar, odvjetnik i stručnjak za nekretnine, komentirao je cijene nekretnina u Hrvatskoj
Prema najnovijim istraživanjima cijene nekretnina u Europi i svijetu počele su padati, a u Hrvatskoj i dalje rastu. Zašto je to tako i je li isplativije kupiti kuću ili stan ili koristiti najam? O tome je u Studiju 4 govorio Igor Sokolar, odvjetnik i stručnjak za nekretnine.

Sokolar kaže da u razvijenijim zemljama poput Njemačke, skandinavskih zemalja ili Velike Britanije cijene i dalje rastu.

- Ako uzmemo u obzir podatke iz 2008. godine, kad je tržište nekretnina bilo na vrhuncu, barem kod nas, cijene u Europi su i za 35 posto premašile vrijednosti iz 2008. dok kod nas tek dolazimo do tih vrijednosti iz 2008. - rekao je Sokolar.

Dodao je da naše tržište generalno sporije prati situaciju u svijetu. 2008. smo imali i manja primanja i nismo bili u EU, a sada se ponovno približavamo tim vrijednostima. Sokolar kaže da su te cijene dostignute samo u Zagrebu i Jadranu, dok u nekim dijelovima zemlje uslijed negativnih demografskih kretanja cijene nekretnina čak i padaju.

Sokolar je rekao da neke banke i druge službe za naplatu potraživanja pretpostavljanju da bi do korekcije cijena moglo doći u prvom kvartalu 2021. godine.

- Koliko su predviđanja točna, ne možemo pretpostavljati. Građanima treba prije svega poručiti da budu svjesni kakvom se riziku izlažu ako uzimaju kredit za kupnju nekretnine, a nemaju neku sigurnost da će taj kredit moći i vratiti - rekao je Sokolar.

Sokolar kaže da smo i dalje u Europi u vrhu po udjelu vlasništva u nekretninama.

- Gotovo 90 posto populacije Hrvatske živi u nekretnini koja je u njihovom vlasništvu - rekao je Sokolar.

Najam je kod nas, kaže, dosta nerazvijen, što dovodi do toga da je tržište neuređeno, barem u praktičnom smislu.

Je li isplativije kupiti vlastitu nekretninu ili uzeti višegodišnji najam, odnosno podstanarstvo?

- Dok i kupnja i najam predstavljaju način rješavanja stambenog pitanja, samo kupnja nekretnine predstavlja ulaganje. Kod nas je tradicionalno da se ulaže ili kupnjom nekretnina ili oročenom štednjom. Kako oročena štednja više ne daje bitnije prinose, kao jedini način ulaganja nameće se kupnja nekretnina - rekao je Sokolar.

Sokolar je naveo da u Zagrebu stan stoji oko 2000 eura po kvadratu, a stan od 50 kvadrata daje se u najam za oko 500 eura mjesečno. Ako gledamo rok kredita od 20 godina, stan bi kupca s kamatama stajao blizu 140.000 eura, dok bi najam u istom razdoblju košta oko 120.000 eura.

- Što će taj najmoprimac napraviti s tih 20.000 eura, to je već drugo pitanje. Hoće li ih investirati ili potrošiti, to ovisi od osobe do osobe - kaže Sokolar.

Komentirajući činjenicu da rastu cijene i polovnih stanova, rekao je da novogradnja podiže cijene oko sebe, ali i da treba razlikovati traženu cijenu od one koja se na kraju realizira.

- Najviše na cijeni dobivaju stanovi koji su sagrađeni unutar posljednjih deset godina, dakle nisu novogradnja strogo rečeno, a koji su useljivi i nije im potrebna nikakva dodatna adaptacija - rekao je Sokolar, dodajući da je sve teže izvršiti adaptaciju na vremenski učinkovit i prihvatljiv način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!