11:19 / 21.10.2020.

Autor: HRT/B.V.M.

Prodanović: Suđenje Draženu Slavici pretvorilo se u megapostupak

Foto: Dino Stanin/PIXSELL (arhiva)

Foto: Dino Stanin/PIXSELL (arhiva)

Foto: - / PIXSELL

To se sve pretvorilo u megapostupak iako on to u suštini nije. Težak je zbog posljedica koje su nastupile, a ne zbog samog utvrđivanja činjenica, rekao je Prodanović.
Na Vrhovnom sudu danas je održano javno saslušanje o slučaju Dražena Slavice, na kojem je obrana iznijela odgovor na žalbu državnog odvjetništva. Sada je na Vrhovnom sudu da potvrdi oslobađajuću presudu ili postupak vrati na početak. Podsjetimo, Slavica je dvaput oslobođen optužbi za kornatsku tragediju u kojoj je 30. kolovoza stradalo 12 vatrogasaca. ➡️ Dražen Slavica drugi put nepravomoćno oslobođen optužbi
➡️ Slavica nije kriv: "Razočarani smo, ali gore je što ne znamo istinu!"
➡️ Komemoracija na Kornatima: obitelji vatrogasaca i dalje nezadovoljne

Danas je održana druga rasprava na Vrhovnom sudu, s obzirom na to da je u prošlom postupku iz formalnih razloga Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru. Nakon toga vodio se novi postupak, opet je donesena oslobađajuća presuda 2018. Postupak traje od 2007. godine, podsjetio je Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice.

- Obrana je danas izlagala odgovor na žalbu državnog odvjetništva koje je, naravno, uložilo žalbu na oslobađajuću presudu. Vijeće Vrhovnog suda donijet će odluku, a mi ćemo je saznati kada dođe otpravak presude, rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice.

Prodanović objašnjava da prvi put sud nije ulazio u meritum stvari jer je sudsko vijeće bilo nepropisno sastavljeno. Po starom ZKP-u trebalo je biti pet, a sudila su tri suca.

- Odluka može biti ili da potvrdi oslobađajuću presudu ili da vrati na prvostupanjski postupak. Bilo je 107 rasprava, 216 svjedoka od kojih su neki dvaput svjedočili.

- To se sve pretvorilo u megapostupak iako on to u suštini nije. Težak je zbog posljedica koje su nastupile, a ne zbog samog utvrđivanja činjenica, rekao je Prodanović.

Odluka se čeka od jednog do nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!