11:47 / 10.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Prođe li HDZ-ov prijedlog, u DIP-u će ih biti kao Kineza"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici GLAS-a Anka Mrak-Taritaš i SDP-a Arsen Bauk ustvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da HDZ protuzakonito želi prisvojiti oporbeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu.
Zastupnici GLAS-a Anka Mrak-Taritaš i SDP-a Arsen Bauk ustvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da HDZ protuzakonito želi prisvojiti oporbeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu koje mu ne pripada, budući da se u njemu već nalaze tri člana iz kvote vladajućih, a prazno je jedno mjesto koje pripada oporbi, no da unatoč tomu HDZ predlaže svojeg kandidata.

- Bude li takav prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja, kojim HDZ krši zakon, izglasovan u četvrtak, DIP ćemo moći zvati HIP (HDZ-ovo izborno povjerenstvo), budući da je HDZ zaključio da to mjesto u DIP-u pripada njemu, ocijenila je Anka Mrak-Taritaš. Upozorila je da će u tom slučaju omjer vladajućih i oporbe u DIP-u biti 4:2.

- Nakon europarlamentarnih, predsjedničkih, slijede i parlamentarni izbori i postavlja se pitanje njihove regularnosti, jer će HDZ u DIP-u imati četiri člana, a već si je izmjenom zakona osigurao više novca za predizbornu kampanju, podsjetila je Mrak-Taritaš, napominjući kako je riječ o nestranačkim kandidatima.

Arsen Bauk najavio je da će Klub SDP-a glasovati protiv takve odluke jer se njome krši Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu te će zatražiti od Ustavnog suda da se poništi.

Također je upozorio da se takvom odlukom kojom HDZ želi uzurpirati mjesto 4. člana DIP-a koje mu ne pripada, ugrožava legitimnost budućih izbora.

Podsjetio je da se u DIP-u trenutačno nalaze tri člana koje je predložio HDZ i dva koje je predložio SDP pa oporba ima pravo predložiti još jednog člana.

U svjetlu današnjeg posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj Bauk je ustvrdio da će, prođe li HDZ-ov prijedlog, "u DIP-u biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza".
Podsjetio je kako je do takve situacije u DIP-u došlo jer je jedna njegova članica preminula.

HDZ odbacuje teze oporbe

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je novinarima da se prilikom svakog dopunjavanja članova ili članica DIP-a poravnavaju odnosi između oporbe i vladajućih.

- Josip Vresk je u vrijeme kada je predložen bio član HSS-a, a istodobno Janju Drobnjak Horvat je predložio HNS koji je tada bio u oporbi, a danas je HNS dio vladajućih. Kada se sada analizira arhitektura članica ili članova DIP-a, prema ovom prijedlogu je odnos 3-3, a kada bi se prihvatio prijedlog GLAS-a, u tom bi slučaju odnos bio 4-2. To je potpuno jasno i jedini način na koji prema zakonu može funkcionirati DIP, tumači Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!