10:04 / 21.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Produljen kolektivni ugovor za zdravstvo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u četvrtak produljila primjenu kolektivnog ugovora za zdravstvo i zdravstveno osiguranje do 31. srpnja, prihvatila zaključak o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena KU-a te imenovala svoj pregovarački odbor.
Vlada je u četvrtak produljila primjenu kolektivnog ugovora za zdravstvo i zdravstveno osiguranje do 31. srpnja, prihvatila zaključak o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena KU-a te imenovala svoj pregovarački odbor.

Sadašnji KU zaključen je 26. ožujka 2018. na vrijeme od godine dana, sa sindikatima je dogovoreno njegovo produljenje te se potpisivanjem dodatka na KU njegova primjena produljuje najdulje do 31. srpnja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

KU je produljen jer još nisu stvorene zakonske pretpostavke kojima bi i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata.

Naime, sadašnji KU zaključen je na godinu dana kako bi se u tom razdoblju stvorile zakonske pretpostavke kako bi i HLS ostvario reprezentativnost za pregovore i sudjelovao u pregovaračkom odboru sindikata, što nije realizirano.

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja prema kojem će Hrvatska najdulje do godinu dana nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez sporazuma o povlačenju, pod uvjetom reciprociteta, omogućiti nesmetano korištenje prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja britanskim državljanima.

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, 135 osoba trenutačno ostvaruje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na teret nositelja zdravstvenog osiguranja iz Ujedinjenog Kraljevstva.

U slučaju nepostojanja reciprociteta od Ujedinjenog Kraljevstva troškove će snositi državni proračun.

Vlada je na sjednici imenovala i svoga predstavnika u postupku mirenja sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske. Predmet spora je povećanje plaća državnih službenika u pravosudnim tijelima i utvrđivanja prava na dodatke na plaću zbog posebnih uvjeta rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!