17:18 / 13.02.2019.

Autor: HRT

Produljen pritvor osumnjičenima za palež vikendice Radovana Ortynskog

-

-

Foto: - / -

Protiv navedene odluke branitelji i optuženici imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o žalbama odlučuje Vrhovni sud, priopćeno je sa osječkog Suda.
Osječki Županijski sud produljio je istražni zatvor za Dragana Bakovića "Bambura" i još troje osumnjičenika, koje Uskok tereti, da su dio skupine od ukupno sedmero okrivljenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017. godine.

Optužnica protiv sedmorice zbog paljenja vikendice Ortynskog


Sud je izvijestio da je optužno vijeće prihvatilo prijedlog tužiteljstva da se protiv prvoptuženog Dragana Bakovića i njegovih suokrivljenika Milana Bulata, Jasmine Huzanić i Maria Tolića produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka, a zbog bojazni od bijega.

Protiv navedene odluke branitelji i optuženici imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o žalbama odlučuje Vrhovni sud, priopćeno je sa osječkog Suda.

Optužnicom, koja je podignuta 11. veljače, Bakovića Uskok tereti da je, od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao okrivljenike Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog, u Postirama na otoku Braču.

Kako bi ostvario plan Baković je s drugookrivljenim Bulatom dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja kaznenog djela kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni, bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog na kojoj je nastala šteta od preko 200 tisuća kuna.

Kako je pri paljenju vikendice došlo do eksplozije u kojoj je okrivljeni Bulat teško ozlijeđen Baković je, prema sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!