10:41 / 19.02.2019.

Autor: HRT

Produljen pritvor Vargi i Curiću

Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud 27.9.2018., Osijek (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Privođenje Blaža Curića na saslušanje na Općinski sud 27.9.2018., Osijek (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Osječki Županijski sud produljio je pritvor osumnjičenicima u tzv. "aferi SMS", bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću.
Osječki Županijski sud produljio je pritvor osumnjičenicima u tzv. "aferi SMS", bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

- Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva i produljilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, jer su tijekom istrage svi svjedoci ispitani, pa je ostao samo razlog ponavljanja kaznenog djela, izjavio je nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Pojasnio je kako je za to kazneno djelo predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora, a pritvor do donošenja nepravomoćne presude može trajati najviše šest mjeseci. To u ovome slučaju znači još mjesec dana, a nakon toga, po isteku predviđenog roka, okrivljenici po sili zakona izlaze na slobodu.
Rožac je izvijestio da je odbijena ustavna tužba Curića na raniju odluku o određivanju i produljenju istražnog zatvora.

Varga se u pritvoru nalazi od 20. rujna, Curić od 26. rujna, a istražni zatvor posljednji put im je produljen 19. prosinca prošle godine. Rožac dodaje kako na tu odluku Vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu, a tek nakon pravomoćnosti odluke Optužno vijeće može odlučivati o potvrđivanju optužnice.

Vargin odvjetnik Mario Poljak izjavio je da se Optužno vijeće nije upuštalo u preveliko razmatranje razloga za produljenje ili puštanje iz pritvora, nego je tako odlučilo više "zbog tehničke naravi", a predstoji ulaganje žalbe kao i prigovora na optužnicu, koju obrana nije stigla detaljno proučiti. Na upit novinara što je Varga govorio na nedavnom ponovnom ispitivanju u osječkom Uskoku Poljak je rekao "ništa posebno" - samo je pojašnjavao neke detalje, ali nije spominjao ništa konkretno, niti je to bilo davanje obrane u pravom smislu te riječi.

Na upit je li Varga promijenio iskaz ili je ostao pri ranijem priznanju Poljak je ustvrdio kako to "nije nikakvo priznanje, već je samo objasnio neke činjenice", i da to nema veze s priznanjem.

Curićev branitelj Krešimir Vilajtović također je najavio žalbu Vrhovnom sudu, a razloge produljenja istražnog zatvora očekuje u pismenom obrazloženju. Dodao je kako je vidio optužnicu, koja ima 33 stranice, ali ne zna zašto je promijenjena, te je treba proanalizirati.

Mišković: Nije promijenjena kvalifikacija kaznenog djela za Curića 

Na upit novinara zbog čega je promijenjena kvalifikacija kaznenog djela za Curića zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković ustvrdio je da ništa nije mijenjano, već su rezultati istrage tako pokazali. "Od početka ih se tereti za sprječavanje dokazivanja, je li to oblik pomaganja ili poticanja, rezultati istrage pokazuju da je to pomaganje", rekao je Mišković.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj" u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako "pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude", a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Brkić: Na žalost mnogih dušebrižnika nsam spomenut u optužnici

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u vezi s podizanjem optužnice i produljenjem pritvora osumnjičenicima u tzv. "aferi SMS", kako "na žalost mnogih dušebrižnika" on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici.

- Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati, rekao je Brkić za Hinu odgovarajući na upit kako komentira podizanje optužnice protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, te odluku da im se produlji pritvor.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili.

Franjo Varga, arhivska fotografija (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Franjo Varga, arhivska fotografija (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!