11:27 / 17.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Produljuje se rok za podnošenja zahtjeva za hrvatsko državljanstvo

Hrvatska putovnica

Hrvatska putovnica

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Prema aktualnom zakonu, rok za podnošenje zahtjeva za hrvatskim državljanstvom po istječe 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva, sada se rok produljuje za još jednu godinu.


Pandemija je u diplomatskim misijama i konzularnim uredima otežala podnošenje zahtjeva te je veliki broj osoba onemogućen u podnošenju zahtjeva u propisanom roku pa se on produljuje, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.


Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!