Ajduković: Zaustavljanje nasilja odgovornost je svih nas

22.09.2021.

20:01

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Prof. Marina Ajduković

Prof. Marina Ajduković

Foto: Dnevnik / HTV

Profesorica na Pravnom fakultetu Marina Ajduković rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a da je izricanje novčane kazne u slučaju nasilja u obitelji sramotna činjenica i da novčane kazne neće dovesti do promjena.

- Iskorake u prevenciji nasilja nad ženama smo definitivno napravili, ali trebaju se ubrzati postupci, a činjenica da se izriču novčane kazne je sramotna činjenica jer je tako ugrožena cijela obitelj. Treba se više ulagati u psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, u mjere koje će dovesti do promjene. Novčane kazne neće dovesti do promjene, rekla je prof. Ajduković.


Dodala je da je u posljednje vrijeme porast prijava kaznenih djela nasilja u obitelji, no da je to odraz promjene zakonodavstva koje je napokon počelo kvalificirati djelo onako kako bi trebalo, a to je - kao kazneno djelo.


Utjecaj pandemije na nasilje u obitelji


- U "lockdownu" smo imali puno manje prijava nasilja i taj je period bio idealan za terorizam u partnerskom odnosu, tamo gdje je nasilje već postojalo jer je žrtvi bila manja dostupnost različitih usluga. U ta dva, tri mjeseca je došlo do pada prijava, ali i do porasta javljanja na različite telefone za pomoć. No završetkom "lockdowna" aktivirao se sustav pomoći, rekla je Ajduković. 


- Imamo jako puno situacijskog nasilja koje nastaje ne zbog neravnoteže moći, nego zbog loše strategije rješavanja sukoba, zbog lošeg nošenja sa stresom, zbog uvjerenja da je nasilje u redu. To su područja u kojima trebamo djelovati, naglašava profesorica.


Okolina koja ne prijavljuje nasilje


- Mi imamo ideju ne petljati se u tuđe obiteljske odnose. Zapravo, nemamo građansku svijest da je zaustavljanje nasilja odgovornost svih nas. Zagovarateljica sam da se kroz građanski odgoj, već od osnovne i srednje škole vrlo jasno pokazuje značaj zaustavljanja nasilja - kod manje djece to je vršnjačko nasilje, kod adolescenata je to nasilje u partnerskim odnosima ili prvim romantičnim vezama. Tako dugoročno ulažemo u to. Treba nastaviti s kampanjama, u lipnju smo imali početak kampanje "Empatija sada" Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Po meni, to nije bilo dovoljno vidljivo, poruke su bile koliko se stereotipiziraju muško-ženski odnosi, ali mislim da treba još kampanja i nadam se da će se s time nastaviti, rekla je Ajduković. Smatra da građani moraju biti svjesni da je zaustavljanje nasilja odgovornost svih nas, ali i da imaju osjećaj zaštite. Zato dio poruka građanima moraju biti na koji način to napraviti, a da sami ne stradaju.     

O prosvjedu zbog koncepta otuđenja od roditelja


- Rasprava između struke i ljudi koji nisu zadovoljni nekim odlukama pravosuđa, centara za socijalnu skrb, dovode u pitanje neke vrlo jasne koncepte kao što je koncept psihološkog stanja djeteta koje mi u profesionalnom žargonu nazivamo otuđenje djeteta. Ono što je meni bilo zanimljivo, kao stručnjakinji koja se time bavi godinama, a u okviru UNICEF-ova projekta, razvili smo listu za procjenu ugroženosti djece u konfliktu razvojnog roditeljstva, je to kako to da je dio mojih kolegica i kolega u udrugama, koje iznimno cijenim, ušao u rat protiv pojma otuđenja djeteta. Taj pojam je nužan kako bi se znalo kakav oblik pomoći je djetetu potreban, kazala je prof. Ajduković.


- Ovo nije trenutak da se borimo jedni protiv drugih, ovo je trenutak da zajedno imamo u fokusu dijete i, ponavljam, da "ne izbacimo prljavom vodom i bebu", zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!