Prof. Dobrila-Dintinjana: Uočavamo dobar trend

13.01.2022.

19:15

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

 prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka

prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka

Foto: HTV / HRT

S nove 843 covidom zaražene osobe broj oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji porastao je na 8039, a tri su umrle od posljedica ove bolesti u posljednja 24 sata. No broj hospitaliziranih pacijenata, unatoč rastu broja novozaraženih, u KBC-u Rijeka ne raste, potvrdila je u središnjem Dnevniku HTV-a prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka.

- Mi u ovom trenutku imamo 117 hospitaliziranih bolesnika, 11 bolesnika je u tzv. COVID respiracijskom centu od kojih je 9 na respiratoru. Nažalost u posljednja 24 sata su preminule tri osobe, ali mi uočavamo dobar trend, kaže prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana.

Kaže kako se bolest pojavljuje i u mlađim dobnim skupinama.

- Ipak to nije prevalentno, ali vidimo da je u ovom valu zapravo pogođena niža dobna skupina, ističe. Točan je podatak da je prije nekoliko dana u KBC Rijeka došla mlađa ženska osoba od 33 godine izvan naše županije. Došla je u kritičnom stanju s vrlo teškim simptomima i usprkos svim poduzetim mjerama, ona je preminula. Utvrđeno je da je bila COVID pozitivna, objasnila je.  

Naglasila je kako se uočava kako pada broj pacijenata koji su cijepljeni.

- Mi u ovom trenutku imamo oko 15% pacijenata koji su cijepljeni i hospitalizirani, kaže. 

Kaže kako se lijek protiv bolesti COVID-19 u KBC-u Rijeka počeo primjenjivati u okviru dva tjedna kao i u ostatku Hrvatske.

- Radi se o lijeku koji je rezerviran za osobe koji PCR testom dokazano imaju bolest COVID-19 i koje su razvile simptome, a temeljem svojeg stanja i svojih prethodnih bolesti postoji visoki rizik da bi mogle razviti teške oblike bolesti. Da bi se lijek mogao uspješno primijeniti potrebna je uska suradnja doktora opće medicine i liječnika specijalista KBC-a Rijeka, istaknula je prof. dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!