18:44 / 30.01.2019.

Autor: HRT

Prof. dr. Štagljar iznenađen odbijenicom

-

-

Foto: - / -

Još prije godinu dana znanstveni tim Igora Štagljara objavio je da je spreman za kliničko testiranje novog, pametnog lijeka za rak nemalih stanica pluća koji su razvijali pet godina.
Jedan od naših najpoznatijih znanstvenika, profesor s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu - Igor Štagljar - još je prije godinu dana najavio da je sa svojim timom nadomak rješenja za liječenje jedne vrste raka pluća. Projekt je poslan na procjenu Ministarstvu znanosti prije 16 mjeseci. Štagljar je sinoć objavio da mu je projekt - odbijen.

Još prije godinu dana znanstveni tim Igora Štagljara objavio je da je spreman za kliničko testiranje novog, pametnog lijeka za rak nemalih stanica pluća koji su razvijali pet godina.

- Moja velika želja je bila da ta klinička ispitivanja vršimo ovdje u Hrvatskoj, i to je dar mojoj zemlji, zemlji gdje sam se rodio, rekao je 3. siječnja 2018.

Štagljarov suradnik i liječnik kliničar - akademik Miroslav Samardžija, tada je potvrdio da su spremni za kliničko testiranje lijeka u Hrvatskoj.

- Način kako da se u toj jednoj specifičnoj populaciji  bolesnika koji imaju točno određenu genetsku mutaciju, da se prebrodi i da se tumorska stanica zaustavi u rastu a značajan dio s tim lijekom uništiti, rekao je predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Samardžija 3. siječnja 2018.

No godinu dana poslije Štagljar je objavio da je Ministarstvo znanosti odbilo njihov projekt.

Također, znanstvenik je neugodno iznenađen ocjenom Ministarstva, koje je njihovu projektu dalo 7 od maksimalnih 14 bodova.

- Vrijeme ide, i par mjeseci u znanosti je jako puno, a ovo što se sad dogodilo da moramo čekati 16 mjeseci na takvu odluku, stvarno nije ok. Ministarstvo znanosti mora promijeniti neke stvari ako želi gurati Hrvatsku naprijed u znanosti, smatra prof. dr. Štagljar.

Uskoro počinju klinička ispitivanja lijeka. Na kraju će se provoditi u Torontu, u Kanadi, a nakon toga na Jordanovcu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!