14:58 / 28.06.2018.

Autor: I.B./HRT

Prof. Knežević: Najveći problem dostava hrane u ruralne dijelove

-

-

Foto: - / -

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održava se danas okrugli stol na temu "Socijalni supermarketi".
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održava se danas okrugli stol na temu "Socijalni supermarketi". Naime, obzirom na siromaštvo i bacanje hrane socijalni supermarketi postaju idealno rješenje ne samo za Hrvatsku nego i za EU. U studiju 4 gostovala je prof. Blaženka Knežević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Istaknula je da je ovaj događaj bitan za Hrvatsku jer imamo dva velika problema. "S jedne strane da bi sve zahtjevnijim potrošačima omogućili veliki izbor u konvencionalnim supermarketima, velike količine hrane propadnu. S druge strane imamo gorući problem siromaštva i Hrvatska nije jedina zemlja koja ga ima", istaknula je.

"To je problem u Europskoj uniji gdje jedna petina stanovništva živi u riziku od materijalne deprivacije. Desetina stanovništva EU-a ima oskudicu u hrani. Sada trebamo nekoga tko će odraditi sakupljanje hrane iz klasičnih kanala i distribuciju potrebitima", naglasila je.

"Na globalnoj razini, podaci pokazuju da se baci 1,3 milijarde dolara u obliku ne potrošene hrane - to je otprilike 40 milijuna tona godišnje. U EU na godišnjoj razini, u prosjeku, svaki stanovnik EU-a baci pola dnevnog obroka. Hrvati godišnje bace 400 tisuća tona hrane", rekla je. 

"Veći gradovi u Hrvatskoj već imaju ovakve inicijative. Postoje dvije socijalne samoposluge u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli. U manjim gradovima se najviše ističe problem dostava hrane u ruralne dijelove. Oni trebaju novu infrastrukturu u obliku transportnih vozila, skladišta, ljudstva, više volontera i sl. Postoji prostor gdje bi se lokalna samouprava ili Vlada na neki sustavan način mogli uključiti", zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!