Ajduković: Studija pokazuje da su 16-godišnjakinje najugroženije u obitelji

13.02.2022.

20:04

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prof.dr.sc. Marina Ajduković

Prof.dr.sc. Marina Ajduković

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatske ženske udruge deseti put uključile su se u svjetsku kampanju - "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama". Upozoreno je na poraznu statistiku prema kojoj u Hrvatskoj svakih petnaest minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja. HRT-ova novinarka Lucija Judnić kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako je statistika poražavajuća, u prvih četrdeset dana 2022. godine ubijene su već tri žene. 

Prof.dr.sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako svaka kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama je dobra prilika da budemo konkretni.

- U ovome trenutku, predložila bih jednu konkretnu aktivnost, a to je osmišljeno sustavno procjenjivanje rizika za prvo ili ponovljeno nasilje, poručila je profesorica Ajduković.

Struka jako dobro zna, koje su rizične okolnosti za pojavu nasilja u bliskim odnosima, pojavom nasilja nad ženom.

- I sad je bitno da svatko, liječnik, socijalni radnik, psihijatar, zna u određenim okolnostima prepoznati taj rizik i da na određeni način pripremi potencijalne žrtve na znakove i o čemu treba voditi računa, koga zvati i na koji način tražiti pomoć i ukazati na problem, naglasila je Ajduković. 

Pojedine studije pokazuju da su djevojčice u ranoj adolescentnoj dobi više ranjivije i više izložene nasilju u obitelji i u školama.

- S porastom dobi, jedanaest, trinaest, šesnaest godina raste udio djevojčica koje su izložene nasilju u obitelji, a smanjuje se broj dječaka koji su izloženi nasilju u obitelji, dodala je.

Porazno je da su šesnaestogodišnjakinje od svih adolescenata i mladih najugroženije, i psihološki i tjelesno u svojim obiteljima. Počinitelji su i očevi i majke. Majke su češće počiniteljice psihološkog nasilja nad svojim kćerima.

- To je ozbiljna stvar. To je nešto gdje mi trebamo nužno i hitno govoriti o odgoju djevojaka u Hrvatskoj. U odgoju djevojka u kojem roditelji trebaju biti svjesni koje poruke šalju, kazala je profesorica.

Nasilje se treba zaustaviti, ali i oštro kažnjavati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!