18:08 / 11.06.2019.

Autor: Sunčica Findak/I.H./HRT

Profesori anonimno putem aplikacije biraju udžbenike

-

-

Foto: - / -

Učitelji i profesori koji će biti uključeni u reformu školstva udžbenike po kojima će predavati u novoj školskoj godini - biraju anonimno.
Učitelji i profesori koji će biti uključeni u reformu školstva udžbenike po kojima će predavati u novoj školskoj godini - biraju anonimno. Prvi donosimo kako izgleda aplikacija kojom se želi spriječiti bilo kakav utjecaj na učitelje prilikom odabira udžbenika.

Aplikacija se sastoji od dvije faze, doznajemo u CARnetu. Ovaj tjedan školski administratori koje su odredili ravnatelji škola moraju osigurati sve tehničke preduvjete nastavnicima koji će birati udžbenike od 17. lipnja i povezati ih s nastavnim predmetima.

- Nastavnici kreću u ponedjeljak sa glasovanjem, sa drugom fazom aplikacije , oni će se prijaviti u sustav i sukladno ovlastima koje im je administrator dodijelio uklikati se , odnosno dati svoj glas udžbeniku koji žele koristiti u nastavi, rekao je Tomislav Solanac iz CARneta.

A koji će udžbenik iz pojedinog predmeta biti i odabir škole, odlučit će većinom glasova nastavnici koji predaju isti predmet. Glasovat će tako da kliknu na ime nakladnika koji im je prvi odabir pa na onoga koji je drugi izbor.

- Kratko vrijeme je za to potrebno, aplikacija je dostupna i putem pametnih telefona. Nakon toga čekamo 21. lipnja u 17 sati se zatvara glasovanje i svi administratori će moći ispisati svoje liste, kazao je Marko Košiček, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

U slučaju jednakog broja glasova, škola će dobiti tu informaciju i do kraja lipnja nastavnici će se morati odlučiti za jedan naslov.

Odabir udžbenika vrijedi za 1. razred osnovne škole, 5. i 7. za biologiju, kemiju, biologiju, 1. razred gimanazije te četverogodišnje strukovne škole, matematiku, hrvatski, engleski i njemački jezik.

Ova aplikacija garantira apsolutnu anonimnost svatko ima pravo dati svoj glas kako misli da je najbolje i ne vidim načina kako bi se moglo utjecati na nastavnike. Nastavnici koji neće sudjelovati u frontalnoj reformi ove godine, neće ni morati glasovati i koristit će se udžbenicima iz kataloga iz 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!