Zbog velikog požara, proglašena prirodna nepogoda za području Šibenika i Vodica

25.07.2022.

12:08

Autor: Hina/HRT/D.M.

Gašenje požara

Gašenje požara

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Šibensko-kninski župan Marko Jelić donio je odluku o progašenju prirodne nepogode za požarom poharana područja grada Šibenika i Vodica.

- Nakon današnjeg dana i objave u službenom glasilu, a to će ići odmah, naši sugrađani koji su s ovim imali štetu imaju priliku da u roku od 8 dana da prijave štete koje su im nastale, svojim lokalnim povjerenstvima tj gradskim povjerenstvima, povjerenstvima grada Šibenika i grada Vodica i nakon toga mi imamo 50 dana da kroz naše povjerenstvo utvrdimo detaljne štete i moguće odštete, izjavio je župan Jelić.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog katastrofalnog požara koji je nedavno prouzročio veliku štetu na stambenim zgradama, građevinama, opremi, šumi, poljoprivrednim nasadima te obrtnim sredstvima.

Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutačno procijenjenoj površini oko 3300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline. Prema prije objavljenim podatcima, izgorjelo je i 30 kuća, nekoliko automobila i brodica te tri poljoprivredna stroja.

Svi oštećenici prijavljuju štetu na imovini, poljoprivrednim površinama i opremi u svojoj jedinici lokalne samouprave Gradskom povjerenstvu za procjenu šteta u pisanom obliku, na propisanoj tiskanici najkasnije u roku od osam dana od dana donošenja odluke o proglašenju prirodne nepogode.

Propisane tiskanice mogu se preuzeti na službenim stranicama te u pisarnicama gradova Šibenika i Vodica.

U skladu sa Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, gradska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Šibenika i Vodica obvezuju se u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o proglašenju prirodne nepogode sve zaprimljene prijave unijeti u registar šteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!