Proglašena prirodna nepogoda za Općinu Kršan

22.09.2022.

13:27

Autor: Hina/HRT/D.S.

Suša je uzrokovala velike materijalne štete

Suša je uzrokovala velike materijalne štete

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Istarski župan Boris Miletić proglasio je prirodnu nepogodu za područje Općine Kršan na Labinštini nakon što je to područje pogodila suša koja je uzrokovala velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, izvijestili su iz kabineta župana.

Nakon što je područje Općine Kršan pogodila velika suša koja je uzrokovala velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama i indirektne štete koje proizlaze iz utrošenog vremena obrade i pripreme zemljišta za sjetvu, goriva i gnojiva te zasijanog pa ponovno zasijanog sjemena koje nije niklo, općinski načelnik je 15. rujna dostavio županu zahtjev za proglašenje prirodne nepogode.


U njemu se navodi da je općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda utvrdilo velike štete na poljoprivrednim kulturama odnosno kukuruzu, pšenici, ječmu i lucerki te višegodišnjim nasadima: maslinama, vinovoj lozi i voću.


Štete se na navedenim kulturama kreću od 50 do 85 posto, a Općinsko povjerenstvo Kršana utvrdilo je da, prema prvoj procjeni, one iznose 5,5 milijuna kuna što je više od 20 posto vrijednosti izvornih prihoda Općine Kršan koji su za prethodnu godinu iznosili 17,6 milijuna kuna.


Istarski župan Boris Miletić stoga je utvrdio da su ispunjeni uvjeti iz Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim je utvrđeno da se prirodna nepogoda može proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izravnih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu i donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje Općine Kršan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!