Proglašenjem pobjednika završeno natjecanje Znanstvenik u meni

21.05.2023.

11:51

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

Peto natjecanje u komunikaciji znanosti i originalnim istraživačkim radovima Znanstvenik u meni, namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, završeno je u Osijeku proglašenjem pobjednika. 

U kategoriji originalnih istraživačkih radova pobijedila je Sara Studen iz Srednje škole Jastrebarsko s radom iz fizikalnog fenomena elektrostatske levitacije, a u kategoriji komunikacijskih vještina Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog koje je izradila inkubator za izlijeganje pilića, priopćeno je u nedjelju iz Društva za edukaciju van okvira.

Na završnici učenici nastupaju uživo a u nastupima se vrednuju sposobnost prenošenja teme u vidu karizme, korisnih analogija i usporedbi, pametna upotreba rekvizita i odstupanje od stereotipa te "predavačkih" idioma, kaže se.

Organizatori natjecanja, studenti istraživačke fizike Petra Ivatović i Jakov Budić, ističu kako ovim projektom žele motivirati učenike srednjih škola da se upoznaju s vještinom prezentiranja znanstvenih rezultata na način dostupan širokoj publici te im omogućiti da i sami provedu istraživanje, koje zatim javno predstavljaju.

Natjecanje Znanstvenik u meni dio je projekta pod nazivom Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom Ruđer Bošković te Institutom za razvoj obrazovanja.

Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi 172.5 tisuća eura, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!