Program Splitsko-dalmatinske županije za mlade obitelji 'Tu je tvoj dom'

23.02.2023.

13:06

Autor: Hina/HRT/IMS/A.V.

Program Splitsko-dalmatinske županije za mlade obitelji 'Tu je tvoj dom'

Program Splitsko-dalmatinske županije za mlade obitelji 'Tu je tvoj dom'

Foto: HTV / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je potpisano 16 novih ugovora vrijednih više od 212 tisuća eura, iz demografskog programa 'Tu je tvoj dom', kojim se potiču mlade obitelji iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća.


Ugovore je podijelio župan Blaženko Boban podsjetivši da je do danas Splitsko-dalmatinska županija dala ukupno potpora za 241 obitelj, koja je odlučila graditi svoj dom u Dalmatinskoj zagori. Iz županijskog proračuna je za 241 mladu obitelj izdvojeno više od 23 milijuna kuna, a današnja je podjela vrijedna 1,6 milijuna kuna, odnosno više od 212 tisuća eura.


- Idemo dalje s ovim projektom jer se pokazao jako kvalitetan i prepoznatljiv, pa je sada izvan okvira naše županije; u svibnju ćemo potpisati nova 41 ugovora, te tijekom ove godine raspisati novi javni poziv za nove korisnike. Svi ti korisnici se mogu prijaviti i na ostale razne javne pozive, kao i na EU fondove jer ovaj projekt ne isključuje niti jedan drugi javni poziv, rekao je župan Boban.


Tako mladima osiguravamo mogućnost da dograđuju i sebi kroz samozapošljavanje omogućavaju radna mjesta, dodao je, naglasivši da svima na svim razinama demografija treba biti nulti projekt.


U svoje i u ime ostalih potpisnika županu se zahvalio Ivan Brdar koji je izjavio da mu ta sredstva puno znače da napravi kuću i vrati se tamo odakle je potekao. 


- To je moj kraj i u njemu se osjećam najbolje. Zato sam odlučio tamo ostati. Kuću uređujem za svojih dvoje djece, suprugu i mene, rekao je Brdar. 


Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u Hrvatskoj koja na taj način pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja izgraditi vlastiti dom i ostati svoj na svome. Ovo je peta raspodjela po natječaju iz 2021., a prva je bila 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!