Evo kako će izgledati svečano obilježavanje "Oluje" u Kninu

03.08.2022.

13:35

Autor: HRT/D.M

Najava proslave 27. obljetnice Oluje

Najava proslave 27. obljetnice Oluje

Foto: MORH / Vlada RH

Ministarstvo obrane objavilo je najavu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja 5. kolovoza. Svečano obilježavanje započinje budnicom ulicama Knina nakon čega će se održati središnja svečanost na stadionu NK Dinara.

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se u petak 5. kolovoza 2022. godine u Kninu.

Program će započeti u 6:30 sati budnicom ulicama grada Knina. Na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara bit će organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja koji će se moći razgledati od 8 do 16 sati.

Od 9:00 sati izaslanstva će polagati vijence kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu dr. Ante Starčevića.

Središnja svečanost na stadionu NK Dinara

Središnja svečanost na stadionu NK Dinara počet će u 9:40 sati. U isto vrijeme na Kninskoj tvrđavi predviđeno je podizanje zastave Republike Hrvatske. Na stadionu NK Dinara čitat će se povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i 2 nestala.

Prelet 'Krila Oluje' i helikoptera

Na kraju svečanosti, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije. Misno slavlje u 11:45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodit će šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Očekuje se nekoliko desetaka tisuća ljudi 

Sve pripreme za proslavu se dovršavaju javio je novinar Hrvoje Gunjača koji je u Kninu razgovarao s gradonačelnikom Marijom Ćaćićem koji je podsjetio da će na Dan Pobjede u Kninu biti održan koncert Doris Dragović nakon kojega će uslijediti veličanstveni vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

Ćaćić je pozvao sve građane da dođu u Knin uz napomenu da će središte grada biti zatvoreno za promet, a da se za parkiranje mogu iskorisiti veća parkirališta koja se nalaze na svim ulazima u Knin. Napomenuo je da Knin svake godine na Dan Pobjede podsjeti nekoliko desetaka tisuća ljudi, uz apel svima da svojim ponašanjem doprinesu da proslava proteče dostojanstveno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!