Program "Zaželi" jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata

28.12.2022.

19:43

Autor: Mateja Ribičić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Program "Zaželi" jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata

Program "Zaželi" jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Kao jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata financiranih iz Europske unije pokazao se program zapošljavanja žena "Zaželi". Uz to što zahvaljujući njemu dobivaju posao, zaposlene žene pomažu u skrbi za starije i nemoćne.

Ljiljana je dvije godine vodila brigu o starijima i nemoćnima u Hrvatskoj Kostajnici. Kaže, povezala se s njima i učila od njih. Želi to opet raditi.

- Plaćali smo im račune, vodili brigu o doktorima, išli im u ljekarnu i sve što je bilo potrebno. Nekad smo ih prošetali, imali smo lijepa druženja i jako smo ih uveseljavali, rekla je Ljiljana Milinković, njegovateljica.

Potpisani su novi ugovori na temelju kojih će se zaposliti 252 žene. One će se skrbiti za 1602 starijih i nemoćnih na području Sisačko-moslovačke županije.

- S jedne strane imamo i žene koje su u težem položaju na tržištu rada, a s druge strane skrbe o osobama koje su u potrebi tako da imamo i radnu i socijalnu komponentu, rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Svaki četvrti stanovnik Sisačko-moslavačke županije stariji je od 65 godina.

Ovim projektom prevenira se, kaže ministar, njihovo prijevremeno smještanje u institucije. Jer u domu za starije i nemoćne u Sisku ima oko 250 kreveta, a potrebno ih je gotovo 5000.

- Sa ovom trećom fazom na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je 500 radnih mjesta gerontodomaćica i pružanje usluge pomoć u kući za nešto više od 3000 naših starijih i nemoćnih, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ugovori su u rukama, osmijeh na licima.

- Sretni smo zbog faze tri i konačno da se okrenemo nekim boljim vremenima i brizi za naše strarije i nemoćne. Mogu vam sigurno poručiti ovdje ispred svih da smo spremni za novo financiranje, tako da već pripremljene projekte imamo i veselimo se nastavku suradnje, rekla je Alberta Cestarić, Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina.

U idućoj godini - novi ugovori - na tri godine umjesto dosadašnje dvije, ali i nova prilika za ono što u kriznim vremenima doista život znači - posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!