18:47 / 04.06.2018.

Autor: HRT

Programsko vijeće HRT-a upozorilo na striktno poštivanje znanstvenih, kulturnih i društvenih standarda

-

-

Foto: - / -

Programsko vijeće HRT-a na hitnoj sjednici raspravljalo je o gostovanju Igora Vukića u emisiji "Dobar dan, Hrvatska".
Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj je hitnoj sjednici raspravljalo o programskom sadržaju emitiranom 30. svibnja 2018. godine na Provom programu HTV-a u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" i gostovanju Igora Vukića.

S većinom od osam glasova za i dva suzdržana usvojilo je zaključak da „u odnosu na uočene poteškoće u programskim sadržajima koji se bave naslijeđem nedemokratskih režima Vijeće upućuje programsko vodstvo na striktno poštivanje znanstvenih, kulturnih i društvenih standarda.

Također, u zaključku se  navodi  i kako „povodom konkretnih programskih sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine Vijeće upozorava programsko vodstvo na njihovu neprihvatljivost i neprofesionalnost i upućuje na poštivanje kritičke znanstvene prosudbe.“

Zaključku je prethodila rasprava u kojoj su pojedini članovi Vijeća iznosili svoja stajališta od toga da bi iz javnog prostora trebalo izbaciti sve ono što dijeli hrvatsku državu i produbljuje traume do toga da je potrebno preporučiti da na HRT-u vrijedi nulta tolerancija prema ustaškom nasljeđu. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić predložio je da se sva pitanja u ovom slučaju upute u pismenom obliku vodstvu kuće, te da će tako i na njih odgovoriti.

Bet Israel: Tvrdnje u emisiji "Dobar dan Hrvatska" uznemiruju Židovsku zajednicu

Zajednica Bet Israel u priopćenju je izrazila šokiranost gostovanjem publicista Igora Vukića u HRT-ovoj emisiji "Dobar dan Hrvatska" prošloga tjedna. Kažu da su mogli vidjeti i čuti kako se očitim nerazumijevanjem i zlouporabom demokratske slobode izražavanja iznose ideje i tvrdnje koje vrijeđaju i uznemiruju članove Židovske zajednice u Hrvatskoj. Tvrde da su teze iznesene u toj emisiji očit primjer poricanja holokausta, a to se smatra jednim od oblika antisemitizma.

Prosvjed uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a

Uoči sjednice Programskog vijeća pred HRT-om se okupilo 30-ak ljudi na prosvjedu nazvanom "Stop cenzuri za pravo na istinu" organiziranom nakon što se HRT prošlog tjedna ogradio od spornih stavova o logoru Jasenovac koje je iznio Igor Vukić u emisiji "Dobar dan, Hrvatska". Skup je organizirala Građanska inicijativa Ivo Pilar. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!