14:37 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Projekt 'BioProspecting Jadranskog mora' vrijedan 37 mil. kn

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Cilj projekta je dobivanje biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Financira ga EU.
Istraživački projekt "BioProspecting Jadranskog mora, za koji su EU fondovi nepovratno dodijelili gotovo 37 milijuna kuna, predstavljen je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu. Projekt teži jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora.

Cilj je dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, rečeno je na svečanosti koja je okupila brojne suradnike, znanstvene menadžere i predstavnike visokih političkih tijela. Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutačno zaposlenih u IRB-u i suradničkim ustanovama - javnim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Na projektu će biti zaposlene 22 osobe, od kojih 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Neki od njih postat će vodeći stručnjaci u tim područjima istraživanja, rekla je voditeljica projekta i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac. Provedba projekta prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, kazala je.

Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!