14:43 / 07.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Osijek protiv komaraca

Ilustracija - Osijek

Ilustracija - Osijek

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

U Osijeku je predstavljen projekt kontrole komaraca u prekograničnom području "Mosquito Control in Cross-border Area 2; MOS-Cross2", dio kojeg je i testno postavljanje svjetlećih panoa za suzbijanje komaraca. Projekt je nastao u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.


Partneri na projektu su Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za javno zdravstvo požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond za evropske poslove AP Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.


Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su komarci jedan od javno-zdravstvenih problema i Osječko-baranjske županije i šireg područja Slavonije, ali i na području Vojvodine.


-To je dugoročan problem na ovom prostoru, no događaju se pomaci u pitanju kontrole najezde komaraca od strane županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što su uspješno povučena sredstva i iz EU koja zapravo i služe tome da bi se rješavali problemi zaštite zdravlja ljudi, rekla je Tramišak.

Dodala je da su u programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija planirana nova, izdašnija sredstva za suradnju dviju država, koja će otvoriti nove mogućnosti za nastavak realizacije ovakvih projekata. 


- Razgovara se i o mogućnostima kupovine zrakoplova koji bi tretirali komarce u vrijeme najezde, rekla je Tramišak.


Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a

Foto: Damir Spehar/PIXSELL / Damir Spehar/PIXSELL

Ilustracija - svjetlosni panel za komarce

Ilustracija - svjetlosni panel za komarce

Foto: - / Shutterstock

Voditeljica projekta Magdalena Sikora pojasnila je kako je cilj na ekološki prihvatljiv način djelovati u suzbijanju komaraca i da to će se prvi put u regiji koristiti takva metoda.


- Riječ je o svjetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris, a komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni. Naša predviđanja su da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12-satnom razdoblju. Literaturni podaci o tim panoima govore da privlače komarce u radijusu od 2,5 km. Tijekom projekta imat ćemo deset takvih klopki na području županije, rekla je Sikora.


Sikora je istaknula da je riječ o patentu Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u vrijeme Zika epidemije.


- Ove godine testirat ćemo panoe da ispitamo je li zaista tolika njihova učinkovitost, a svih deset panoa će biti postavljeni iduće godine. U vrijeme Zika epidemije koristili su ih u Brazilu, a koliko znam, mi smo prvi u Europi koji će to učiniti, rekla je Sikora.Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je na ekstremnu situaciju prije dvije i pol godine kada su bili prisiljeni tražiti pomoć i od Vlade RH. Istaknuo je kako se tada Županija uključila u suzbijanje komaraca i osigurala 3,5 milijuna kuna za tu svrhu, a od države su dobili nešto više od milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!