Projekt Safe stay in Croatia važan kotačić za turizam

25.02.2021.

08:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Stay safe in Croatia

Stay safe in Croatia

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavila je projekt Safe stay in Croatia. Tim povodom lansirana je i web stranica www.safestayincroatia.hr putem koje će zainteresirani dionici moći pronaći relevantne informacije o tome što Safe stay in Croatia predstavlja, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje dojmove. 

- U pripremama za ovu turističku godinu, u kojoj nas na žalost i dalje prati pandemija, u suradnji sa sektorom, HZJZ-om i strukovnim udrugama razradili smo protokole koji stoje iza te oznake i kojima se ističe sigurnost boravka u Hrvatskoj, rekla je ministrica, ponovivši da je sigurnost u svim istraživanjima oko turizma prioritet za izbor destinacije za odmore ove godine.

Kazala je i da su te oznake nacionalna nadogradnja globalne oznake Svjetskog vijeća za putovanje i turizam-WTTC Safe Travel, kao i da će ih dodjeljivati i nadzirati Ministarstvo i sustav TZ-ova, a to će moći i sami turisti ostavljajući dojmove na web stranici jesu li bili zadovoljni tim protokolima ili ne prilikom boravka u Hrvatskoj.

Udovičić je istaknula da se na novoj web stranici Safe stay in Croatia  od potencijalnih 200.000 subjekata u turizmu koji bi mogli nositi te oznake, već prvog dana stranice na nju za to prijavilo više od 300, a vjeruje da će ih biti i više, i iz drugih sektora, jer je oznaka besplatna.

- Svi to mogu zatražiti, od najmanjeg privatnog apartmana do najvećeg hotela, marine, prijevoznici, restorani, kafići, zrakoplovi i mnogi drugi, koji su na stranici razvrstani u sedam glavnih i 25 podkategorija, dodala je Udovičić.

- Na oznaci je i QR kod putem kojeg turisti mogu doći i do raznih informacija o pojedinom objektu, odredištu i druge, a sve će se promovirati i na stranim tržištima u ožujku i travnju, kazao je direktor HTZ-a Staničić.

Na web stranici je sve prevedeno na osam jezika, a tu je i karta Hrvatske s epidemiološkom situacijom po regijama, što će se 'update-at' svakih 14 dana, no u svemu je važno da se svi pridržavamo svih mjera, da budemo oprezni i zbog sebe i turista, dodao je direktor.

Na pitanja o očekivanjima od ove sezone, ministrica je rekla da prate situaciju na tržištima i da se primjerice iz UK uvećava buking, kao i da bi sezona mogla biti bolja od lanjske, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama. Još se ne zna hoće li se tražiti PCR testovi od turista ili ne, jer se, kako je dodala, o tome ovih dana razgovara na EU razini koji bi to testovi bili prihvaćeni na razini cijele EU, što smatra i da bi bilo dobro rješenje da bude za sve jednako.

- Na razini EU se sada razgovara o zdravstvenim certifikatima, a ne o cijepljenju, jer je pitanje koliko će se ljudi cijepiti, a i danas je na Europskom vijeću tema o covidu i brzim testovima koji bi bili prihvaćeni, kazala je ministrica.

Veću potražnju turista za Hrvatskom ne očekuje još za Uskrs, ali vjeruje da će se od Uskrsa do Duhova povećavati, a na pitanje novinara odgovorila je i da će Vlada nastaviti s potporama i pratiti poslodavce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!