15:31 / 04.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Projekt SHARE: Kako se stari u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Dvije i pol tisuće hrvatskih građana iznad 50 godina dalo je uvid u život te time dalo podatke koji mogu poslužiti za prilagođavanje ili osmišljavanje novih politika koji bi poboljšali kvalitetu života populacije starije od 50 godina.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavilo je projekt SHARE, istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi.

Riječ je o opsežnom višegodišnjem istraživanju u kojem sudjeluje cijela Europska uniija, a Hrvatska je u njega uključena od 2015. Dvije i pol tisuće nasumce odabranih hrvatskih građana iznad 50 godina dalo je uvid u svoj životi te time dalo vrijedne podatke koji mogu poslužiti za prilagođavanje ili osmišljavanje novih politika koji bi poboljšali kvalitetu života populacije starije od 50 godina.

- Ono što nam ovaj projekt omogućuje je da pratimo promjene. Dakle što je bilo 2015., kakvo je zdravlje istih osoba 2017. i sad idemo u osmi val, vraćamo se tim istim ispitanicima i gledamo kakvo je njihovo zdravlje 2019. Ako je došlo do drastičnih pogoršanja zdravstvenog stanja, onda nam je to jasan signal da nešto moramo mijenjati u zdravstvenom sustavu, objasnio je dr. sc. Šime Smolić, voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!