"Život u mom domu" za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama

29.03.2022.

07:00

Autor: Marija Milas/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prijekt "Život u mom domu"

Prijekt "Život u mom domu"

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je održana završna konferencija projekta "Život u mom domu" kojeg s više od 11 milijuna kuna u potpunosti financira Europska unija. Glavni cilj projekta, čiji je nositelj Centar za rehabilitaciju Zagreb, je olakšati život u zajednici osobama s intelektualnim i razvojnim teškoćama


- Evo, sad sam u pripremi ručka, radim mahune, imam podršku asistenta, asistentice trenutno, rekla je Božica, korisnica usluge "Organizirano stanovanje". 


Božica je jedna od 113 korisnika organiziranog stanovanja, usluge namijenjene odraslim osobama s invaliditetom. Pomoću projekta "Život u mom domu", zaposlena je 21 osoba i kupljena su dva vozila.


- Ljudi žive u stanovima u zajednici po cijelom Zagrebu, njih troje do petero, uz podršku asistenata, zastupnika socijalnih odgajatelja i tako dalje, kazala je Martina Pavić, voditeljica prve službe organiziranog stanovanja, Centar za rehabilitaciju Zagreb.


Projektom se pruža potpora procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom. 


- Omogućili smo našim korisnicima da žive kao svi ostali, jedan normalan život - izvan institucije i ustanove, a s druge strane da imaju punu podršku, rekla je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 


Zahvaljujući projektu unaprijeđena je usluga organiziranog stanovanja za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i rana intervencija za djecu s teškoćama u razvoju. 


- Uspjeli smo povećati naše kapacitete za radnu intervenciju na način da smo uključili 50 obitelji u programe radne intervencije, zaposlili smo šest stručnjaka koje smo educirali, nabavili smo didaktičke igračke, kaže Smiljana Eljuga, predstojnica podružnice Sloboština, Centar za rehabilitaciju Zagreb. 


Djelatnici centra za rehabilitaciju Zagreb, brinu se i o sedam osoba s invaliditetom, koje su izbjegle iz ratom zahvaćene Ukrajine.


- Organizirano imaju socijalnu i zdravstvenu skrb. Dakle pokušavamo da što manje misle na ono iz čega su otišli, rekla je Teodora Not, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb.


Projektu "Život u mom domu", uskoro se bliži kraj. Ali iz centra za rehabilitaciju kažu kako će nastaviti aplicirati na druge projekte EU-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!