20:30 / 10.05.2021.

Autor: Anamarija Škorić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Projekti i reforme

Reforma uprave i pravosuđa

Reforma uprave i pravosuđa

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Najveće ulaganje u infrastrukturu šibenskoga sudstva - dovršeno! Uređeno je tisuću 300 četvornih metara potkrovlja zgrade, inače kulturnoga dobra iz 19.-tog stoljeća. Investicija - vrijedna 20 milijuna kuna.


   


- Uređenjem ovoga potkrovlja u velikoj mjeri riješen je problem radnog prostora pravosudnih tijela koji djeluju u ovoj zgradi, naglasila je Nives Nikolac, predsjednica Županijskog suda u Šibeniku.

Nacionalni plan oporavka adut je i za ostale probleme.

- Sve ove projekte i sve ove reforme prate i određene zakonodavne aktivnosti i izmjena normativnog okvira koji predstavlja zapravo i temelj za provođenje određenih investicija i zajedno te dvije stvari, te dvije komponente će dovesti do ubrzanja i sudskih postupaka i svih procesa, govori Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Među ostalim uvode se rokovi za parnične postupke, ročišta na daljinu u kaznenim postupcima, e-državni ispit i online baza svih sudskih odluka. A mjere za rak-ranu hrvatskoga pravosuđa - sporost postupaka, primjenjuju se već u ovoj godini.

- To je rješavanje neriješenih predmeta, zatim, rješavanje predmeta koji su pred zastarom te rješavanje svih predmeta koji su stariji od 7 godina, naglašava ministar.

Na pravosuđe i javnu upravu otpada desetina ukupnog iznosa Nacionalnog plana vrijednog 49 milijardi kuna. A na investicije u potkomponentu turizma 2 milijarde i 200 milijuna kuna.

- I mi smo napravili raspodjelu. Dakle, ono što je više od 60 posto da ide u privatni sektor, a naravno i kroz prvu investiciju ovaj dio će biti u mogućnosti realiziran i kroz javno-privatno partnerstvo, istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Novac u sklopu Plana oporavka i otpornosti moći će dobiti svi poduzetnici u turizmu, od mikro do velikih, i oni s obale, i oni s kontinenta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!