16:42 / 22.08.2019.

Autor: D. Hegediš/M. Kurevija/M.K./HRT

Projektom "Zaželi" zaposleno gotovo 6000 žena

-

-

Foto: - / -

Mnoge su žene diljem Hrvatske posao pronašle u sklopu projekta "Zaželi".
Mnoge su žene srednje dobi posao pronašle u sklopu projekta "Zaželi". Diljem Hrvatske počeo se provoditi prije nepune dvije godine. Žene se brinu o starijim i nemoćnim osobama, a prije razgovora u studiju pogledajmo kako se projekt provodi u općini Veliko Trojstvo.

Sedamdesetšestogodišnja Marica živi sama, ali nešto više od godine dana Lijljana joj je, kaže, od velike pomoći. Ljijana ima pedeset i tri godine i teško je pronalazila posao.

Program hrvatske Vlade "Zaželi" sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda. Prijavila se i Općina Veliko Trojstvo te dobila stopostotno financiranje Europske unije.

Ljiljana je tako zaposlena na dvije godine.

- Puno znači jer si siguran dvije godine, da je bar i duže, al dvije godine bar mirno spavaš i imaš kak se kaže od čeka za živjet, govori Ljiljana.

Bliži se kraj provođenja programa pa u općini već imaju planove kako da stariji ne ostanu bez pomoći u kući, a mnogi i bez posla.

- Pripremamo jedan natječaj koji će krenuti prije nego ove dvije godine isteknu,  ali ja smatram da bez obzira koja vlast bila  u tom trenutku kad ovo istekne u državi, da neće imati obraza ili mogućnosti da takav program prekine jer je on jako dobar, kaže Ivan Kovačić, načelnik općine Veliko Trojstvo.

Općina Veliko Trojstvo više od deset godina provodi razne programe pomoći starijima i nezaposlenima, što je u ruralnim područjima iznimno važno.

Program se provodi i u Gospiću.

Od 134 korisnika, brinu se 32 žene. Projekt su uz Zavod za zapošljavnje podržali Centar za socijalnu skrb i Hrvatski crveni križ.

Nerijetko, ovo je gerontodomaćicama jedini izvor prihoda. Kažu da nije lako doći u dom nepoznatim osobama.

- Prve dane mi je bilo neobično kako će me ljudi, to su ljudi, meni prvo bili nepoznati, kako će me prihvatiti kako se s njima združiti, opisuje gerontodomaćica Ankica Pađen.

S devedeset na leđima Milanu i Adeli pomoć je prijeko potrebna budući da se brinu i o teško bolesnom sinu.

- Nama je važno da netko u kuću dođe pod jedan pod dva i da nam pomogne donekle ono što mi ne možemo obavljati, kaže Milan Uzelac, korisnik projekta. Uz starije se dosta da naučiti, no posla ne nedostaje. Iznad svega je razgovor i druženje.

Većina gerontodomaćica nema vozačku dozvolu pa koriste bicikl. Ostalima grad Gospić sufinacira vožnju u iznosu od 2 kune po kilometru.

- Pokriveni su troškovi rada žena njihovi putni troškovi troškovi higijenskih potrepština dakle dajemo pakete, govori Marija Šikić, voditeljica projekta "Zaželi".

No projekt traje samo dvije godine pa se postavlja pitanje što nakon toga.

Kako ovim ljudima reći da je vrijeme prijeko potrebne pomoći isteklo i da se dalje sami, a znamo već da ne mogu, moraju brinuti o sebi.Neke od zaposlenih žena su prvi put na tržištu rada.

Diljem Hrvatske ugovoreno je 293, odnosno 5920 žena je dobilo posao, a one skrbe za 28 tisuća krajnjih korisnika, govori voditeljica Službe u Upravi za upravljanje operativnim programima Europske unije Ivana Rogina. Najuspješnije županije bile su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska, Brodsko-posavska i Sisačko-moslavačka.

Sve te županije zajedno imaju malo više od pola ugovorenih projektata te su povukle najviše sredstava, govori Rogina.

Županija na začelju gdje odaziva uopće nije bilo uopce je Istarska županija.

Uvjet i kriterij za ocjenjivanje projekata je bio i indeks razvijenosti te stopa nezaposlenosti. Intencija je bila usmjeriti program na najpotrebitija područja u RH - ruralna područja te otoke, ističe Ivana Rogina.

Prijavljene žene morale su imati srednju stručnu spremu i biti prijavljene na Zavod za zapošljavanje. Intencija je bila da pripadaju ranjivim skupinama i da budu starije od 50 godina, no godine nisu bile uvjet, govori Rogina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!