Proljeće u veljači

25.02.2021.

19:49

Autor: Ivona Ramadža Čolić/T.V./Dnevnik/HRT

Proljeće u veljači

Proljeće u veljači

Foto: HTV / HRT

I danas temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine. Jučerašnji rekorder Knin i danas je bio među najtoplijima u Hrvatskoj. U suncu uživa cijela Hrvatska a biljni svijet već je zaboravio na zimu.

Galerija
Proljeće u veljači, Foto: HTV/HRT
Proljeće u veljači, Foto: HTV/HRTProljeće u veljači, Foto: HTV/HRTProljeće u veljači, Foto: HTV/HRT

Zima se presvukla u proljeće. Nezapamćeno. Ugrijao se i danas Zvonimirov grad. U Kninu su u 13 sati izmjerena 24 stupnja. Nakon jučerašnjih 26,4 stupnja druga je to najviša ikad izmjerena temperatura u tom gradu u veljači.

Zamjerke na toplinski val Šibenčani nemaju. D vitamina ima u izobilju, kažu.

Valja reći: prevrtljiva je veljača. Ovaj najkraći mjesec u godini.

Zbog dvoznamenkastog temperaturnog plusa u Osijeku biljni svijet već je zaboravio na zimu. No, nije voćarima problem rano proljeće. Strepe oni od kasnog mraza.

- Nije to ništa spektakularno i senzacionalno, ali da je toplo – jeste, da očekujem ove godine štetu od mraza, očekujem, ali to su stvari s kojima se moramo boriti, kaže Domagoj Škobić, voćar iz Aljmaša.

Jučerašnji dan ulazi u povijest hrvatske meteorologije - ističe struka.

U mnogim mjestima izmjerena je najviša temperatura u veljači, otkad postoje mjerenja.

- Ono što je zanimljivo - imamo i rekordno toplo razdoblje. Dakle, zadnjih tjedan dana najviša temperatura zraka srednja je kao nikada u ovo doba godine u mnogim mjestima i na kopnu i na moru, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Zima na koncu veljače ipak ne sniva zimski san. Od vikenda prognoziraju se temperature i vrijeme primjerenije ovom dijelu godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!