Prometne gužve u Novom Vinodolskom postat će prošlost

13.09.2021.

17:25

Autor: Danijela Minić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Gužve u Novom Vinodolskom

Gužve u Novom Vinodolskom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prometne gužve u Novom Vinodolskom postat će prošlost kada grad dobije obilaznicu. Danas je potpisan ugovor za njezinu gradnju.

Gužve u Novom Vinodolskom

Gužve u Novom Vinodolskom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Magistralu koja razdvaja Novi Vinodolski na dva dijela ljeti paraliziraju prometne gužve, ali i tranzitni promet teških vozila. Na muci su domaći i turisti.  

Ugovor o početku njezine gradnje u Novom Vinodolskom potpisali su predstavnici Hrvatskih autocesta i izvođača radova iz Slovenije i Italije. Prvi je to korak k rješavanju prometnih problema koji nisu bili ništa manji ni u prošloj pandemijskoj turističkoj godini.

- Skoro smo svakodnevno imali probleme zagušenja, zastoja, velikih kolona i prema Klenovici i prema Crikvenici tako da s ovim projektom uvelike će se poboljšati život i kvaliteta stanovnika Novog Vinodolskog, ali i turista, naglašava Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog.

- U čemu sam se osobno zalagao više od 10 godina. Ova obilaznica Novog Vinodolskog je zapravo nulta faza autoceste Križišće-Žuta Lokva na jadransko-jonskom koridoru, govori Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Obilaznica će biti duga nepunih 10 kilometara. Imat će nekoliko objekata, primjerice tunel te vijadukt Ričinu duljine 1062 metra. 

- U vrijednosti 593 milijuna kuna bruto. 9,8 km od čega 6.5 km ide po budućoj trasi A7 autoceste, a 3.3 km su spojne ceste što od čvora Selce, što od čvora Novi Vinodolski, ističe Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta.

Lokalna vlast već dugo priželjkuje cestu za koju je hrvatska Vlada osigurala povoljno financiranje s dvjema bankama koje svaka u pedesetpostotnom iznosu kreditiraju projekt.

- Postoje dobre naznake, ali ovo danas nije nikakvo predizborno obećanje da se u narednim godinama krene s autocestom u ovom dijelu, s cijelom dionicom i naravno ne samo Križišće - Žuta Lokva nego i nastavak autoceste prema Dubrovniku, naglašava Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Rok završetka gradnje obilaznice Novog Vinodolskog je tri godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!