Okrugli stol o promicanju prava na zaštitu žena

12:47 / 07.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Promicanje prava žena

Promicanje prava žena

Foto: Dnevnik / HRT

Klub zastupnika Socijaldemokrati na okruglom stolu raspravlja o europskoj direktivi posvećenoj promicanju prava na zaštitu žena. Njome je omogućeno da zaštitne mjere i nalozi za sudsku zaštitu izdani u jednoj državi - vrijede i u drugim članicama. To znači da žene dobivaju zaštitu i izvan svoje zemlje, na području cijele Europske unije. 

- Pravosudni sustav i tijela gonjenja ne mogu preventivnim niskim kaznama ulaziti u prevenciju prema počiniteljima i prema žrtvama. Nedostaje nam sustavna prevencija i to je nešto na što ukazujemo resoru Ministarstva obitelji, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

- Ono što želimo posebno poručiti je da su geste kao što je davanje cvijeća za 8. mart postale isprazne, zato što se ne zna što iza tog simbola cvijeta stoji. Ženama više cvijeća ne treba. Treba im ravnopravnost, jednak pristup prilikama, zaštita od nasilja, naglašava Katica Glamuzina, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!