12:09 / 18.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Promijenimo Hrvatsku: Nema promjena bez promjena izbornog sustava

-

-

Foto: - / -

Izborni zakon u Hrvatskoj doveo je do toga da imamo negativnu selekciju političara i onih koji vode državu.
Pozitivan zaokret Hrvatske je nemoguć ako se ne promijeni izborni sustav, poručeno je iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koja je predstavila svoj prijedlog izmjena izbornih pravila.

Izborni zakon u Hrvatskoj doveo je do toga da imamo negativnu selekciju političara i onih koji vode državu, a rezultat toga su loša politička stvarnost i konstantna politička nestabilnost ,obzirom da političari jeftino prelaze iz jedne u drugu političku opciju, ocijenio je potpredsjednik stranke Jozo Ezgeta na konferenciji za novinare.

Zbog dolaska na vlast podobnih i ambicioznih, ali nekompetentnih ljudi imamo, kaže, problem sa nedostatkom strategije u svim segmentima društva. Novi sustav trebao bi na vlast dovesti kompetentne, stručne i poštene ljude, što je uvjet da zemlja izađe iz teškog stanja, kaže Ezgeta.

"Sadašnji izborni prag od pet posto, koji je za stranke previsok i predstavlja prepreku manjim političkim strankama, treba smanjiti na tri posto. Prag od tri posto je u granici dobrih europskih primjera", tvrdi Ezgeta.

Sadašnji jedan preferencijski glas na listama pogoduje, kaže, velikim stranka, pa predlaže da umjesto jednog bude njih pet.

Broj saborskih zastupnika treba smanjiti na oko 120. Time bi se smanjili troškovi, a kvaliteta odlučivanja ne bi se promijenila, uvjeren je Ezgeta.

Ističe da svaka izborna jedinica treba biti izjednačena po broju glasača jer je zbog iseljavanja stanovništva tu došlo do velikih promjena.

"Tri glasa koja ima jedna manjina nije polučilo rezultate te manjine, već stvorilo etno biznis od kojeg samo pojedinci imaju korist", ustvrdio je Ezgeta.

S druge strane, predlažu povećanje broja zastupnika iz 11. izborne jedinice, kako bi se bolje povezala iseljena i domovinska Hrvatska.
"Predlažemo kvotu od pet zastupnika iz Europe (tri iz BiH i dva za ostale europske zemlje) , dva zastupnika za Sjevernu i Južnu Ameriku, te jedan za Novi Zeland i Australiju", rekao je Ezgeta.

Stranka se zalaže i za elektroničko glasovanje, što bi smanjilo troškove i olakšalo glasovanje u dijaspori te referendumsko odlučivanje. Također bi trebalo revidirati popis birača, jer su oni sada jedan od ključnih mogućnosti manipulacije izbornim procesom.

Promijenimo Hrvatsku bi izlazak na birališta stimulirala jednokratnom poreznom olakšicom, a svoj će prijedlog uputiti u saborsku proceduru jer nema ekonomske politike dok se ne promjeni izborni sustav, poručio je predsjednik stranke Ivan Lovrinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!