07:11 / 28.01.2020.

Autor: M.Š./HRT

Promijenio se plan akcije vađenja ostataka helikoptera

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istražno povjerenstvo utvrdit će okolnosti nesreće, a do tada su prekinuti svi letovi helikoptera Kiowa.
U padu helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak između otoka Zlarina i Zablaća poginuli su pilot Marin Klarin te natporučnik Tomislav Baturina.  

- U padu helikoptera poginuo bojnik Klarin, potraga za natporučnikom Baturinom

Hrvoje Gunjača
, reporter HRT-a, kazao je u Studiju 4 da se plan akcije vađenja ostataka helikoptera koji je završio na dubini od 26 metara promijenio zbog vremenskih uvjeta.

Istaknuo je da ronioci upravo prenose balone koji će se napuniti zrakom i s kojima će podignuti dijelove helikoptera na morsku površinu a onda će se dizalicom s broda za spašavanje prebaciti na sam brod "Faust Vrančić". Nakon toga će se voziti u zračnu bazu "Zemunik" gdje će se vršiti analize i istraga na samoj letjelici.  Gunjača je kazao da će se danas prikupiti s morskog dna dijelovi letjelice, a glavnina helikoptera ostat će na morskom dnu do sutra.  U samoj letjelici na mnoga pitanja mogla bi dati takozvana crna kutija, odnosno uređaj koji snima sve podatke, kazao je.

MORH je izvijestio da su u utorak ujutro ronioci Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga pronašli olupinu i tijelo pilota.


Pilot helikoptera za kojim se tragalo je natporučnik Tomislav Baturina. Bio je  pripadnik 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a kao i Marin Klarin.

Za svoj je rad ocjenjivan najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Istražno povjerenstvo utvrdit će okolnosti nesreće, a do tada su prekinuti svi letovi helikoptera Kiowa.

Nešto prije podneva izvučeno je tijelo stradalog Tomislava Badurine, a poslijepodne bi trebala biti izvučena olupina.

- Završen je očevid na mjestu potonuća helikoptera u kojem se nalazilo i tijelo pilota, natporučnika Baturine. Na brodu "Faust Vrančić" koji će vaditi olupinu iz mora, nalazi se i vojni istražitelj. Službene informacije dobit ćemo kada se cijeli proces završi. Dok ne doznamo detalje istrage, ne možemo  znati što se dogodilo. Jedan očevidac je rekao da je vidio helikopter i da je letio jako nisko, a nakon toga je čuo udarac. Brod "Faust Vrančić" će izvući olupinu, takve je akcije i prije provodio, ističe u javljanju naš reporter Hrvoje Gunjača

Sućut obitelji Baturina

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u utorak su izrazili sućut obitelji pilota Tomislava Baturine, poginulog u padu helikoptera Kiowa Warrior u more Zlarinskog kanala.

- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota i jednog od onih koji su nam služili na čast i ponos. Obitelj Hrvatske vojske suosjeća s vama u ovim teškim trenucima, izgubili smo hrabrog i poštenog vojnika, navodi ministar Krstičević u izrazima sućuti obitelji Tomislava Baturine koji je smrtno stradao u jučerašnjem padu vojnog helikoptera.

Načelnika Glavnog stožera general Šundov ističe da ga je duboko dirnula tužna vijest o iznenadnoj i tragičnoj smrti cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolege i dragog prijatelja Tomislava Baturine.

Povodom smrti pilota Tomislava Baturine i Marina Klarina u utorak u 9 sati otvorene su knjige žalosti u Ministarstvu obrane u Zagrebu na Trg Kralja Petra Krešimira IV br. 1. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!