Promijenjeni kriteriji za sumnju na koronavirus - Hrvati iz Wuhana na putu u Francusku

01.02.2020.

11:42

Autor: M.Š./B.A./HRT

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog mjera opreza, nakon dolaska bit će smješteni u izolaciju gdje će boraviti 14 dana, prije povratka u Hrvatsku
U Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih koronavirusom, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakog će dana u 15 sati objavljivati najnovije podatke u vezi s virusom koji se sve brže širi svijetom.

U Ministarstvu zdravstva održan je i sastanak kako bi se ingerencija kriznog stožera s Ministarstva podignula na nacionalnu razinu. Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti već je objavio promijenjenu definiciju bolesti i kriterije za sumnju na koronavirus, a od Svjetske zdravstvene organizacije to se očekuje.

Krizni stožer za koronavirus: sve službe spremne, nadzor granice
Hrvatica iz Kambodže danas leti za Zagreb: Sad nam je drugi pokušaj
Zaraženih u Kini 12 tisuća, 259 umrlo, novi slučajevi oboljelih u Europi

Ministar zdravstva Vili Beroš  je rekao da broj oboljelih raste iz dana u dan te da žele biti pripravni i ništa ne prepustiti slučaju. Nakon sastanka je izjavio kako "doista rade da sve mjere u ovom trenutku budu adekvatne i primjerene situaciji" te da "nema mjesta za paniku".

- Pratimo epidemiološku situaciju, danas je 20-ak bolesnika ipak prisutno na razini Europske unije, ali to nije značajan broj. U ovome dijelu Europe opasnost od zaraze nije velika. Naravno da ćemo, ukoliko se broj bolesnika poveća,- poduzeti adekvatne mjere. Zasad ne bi preporučio planiranje putovanja u Kinu osim u prijeko potrebnim slučajevima, naglasio je ministar, a sve koji imaju bilo kakvu dvojbu o tom pitanju uputio je da se obrate epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo.- U kontaktu s kolegama ministrima zdravlja u europskim državama dolazimo do spoznaje da čim prije moramo organizirati izvanrednu konferenciju na ministarskom nivou da bismo elaborirali ovu problematiku i na razini EU-a, rekao je Beroš te dodao kako je "možda najgore što nam se može dogoditi - da na vrijeme ne poduzmemo akciju". 

Sumnja u zarazu, visoka temperatura i kašalj

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li najava Svjetske zdravstvene organizacije kako se očekuje promjena kriterija za postavljanje sumnji da će se proširiti dijagnostika, ministar je naglasio kako je do sada glavni kriterij za bolest bila visoka temperatura a od sada će to biti i postojanje dodatnih simptoma akutne respiratorne infekcije, kao što je kašalj. Naglasio je kako se postupanja provedbe testiranja na zarazu provode isključivo prema ljudima kod kojih postoji realna indikacija na mogućnost oboljenja, kao što su ljudi koji su nedavno putovali u Kinu ili bili u doticaju s nekim tko jest.

Što s autobusom kineskih turista koji su došli iz Wuhana?

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je u Hrvatsku došao autobus kineskih turista iz Wuhana koji nisu prošli testiranja, ministar je kazao kako je uputio zamolbu MUP-u da sve svoje djelatnike na graničnim prijelazima uputi na način postupanja koji predviđa da se svakoga tko ulazi u zemlju mora pitati koja mu je polazna točka, a "ukoliko je to Kina, postupanje je drugačije". Granična policija, ukoliko detektira da nešto nije u redu s putnikom, poziva sanitarnu inspekciju koja pak u slučaju potrebe poziva epidemiologa i onda, ukoliko postoji sumnja na bolest, bolesnik se izolira.

- Sada upravo i razgovaramo da bi poduzeli potpuno adekvatne mjere i da bi zaštitili naše pučanstvo od mogućnosti infekcije, koja se može desiti i ovako i onako. Ono što je nezgodno za taj virus je to što je inkubacija najvjerojatnije 14 dana, to što su bolesnici zarazni za vrijeme inkubacije, što u nekim drugim virusnim bolestima nisu. Znači gotovo da nema stopostotnog načina zaštite od ulaska virusa. Međutim, nadajmo se da to neće biti tako, kazao je ministar.

O tome je danas, kako je rekao, razgovarao s većinom ministara zdravlja u državama Europske unije, koji su svi izrazili zabrinutost, a u ponedjeljak putuje u Bruxelles, gdje će nastaviti s europskim kolegama neformalne razgovore u kojima će uspoređivati mjere mjere koje pojedine države provode na svojem teritoriju.

Hrvati iz Wuhana na putu u Francusku

Osigurana je repatrijacija četvero hrvatskih državljana koji se nalaze u Wuhanu. U organizaciji Francuske trebali bi kasno ujutro sletjeti na jug te države, priopćio je danas MVEP. "Zbog mjera opreza, pri dolasku bit će smješteni u izolaciju gdje će boraviti 14 dana, prije povratka u Hrvatsku. Uspješnom koordinacijom i brzim djelovanjem s europskim partnerima, osigurana je brza repatrijacija, vodeći računa primarno o sigurnosti i zdravlju hrvatskih državljana", stoji u priopćenju.

MVEP je zahvalio francuskim i kineskim središnjim, pokrajinskim i gradskim vlastima te svim ostalim dionicima koji su predano sudjelovali u organizaciji brzog povratka hrvatskih državljana u Europu. Veleposlanstvo RH u Pekingu,  kao predsjedateljice Vijećem EU-a, u suradnji s Delegacijom Europske unije, nastavlja koordinirati zajedničke aktivnosti država članica zbog novog koronavirusa te pružati svu konzularnu pomoć i potporu hrvatskim državljanima diljem NR Kine, dodaju.

U planu simulacijska vježba pripravnosti

Beroš je u emisiji Intervju tjedna rekao da je situacija alarmantna, ali da ne treba dizati paniku. Smatra da ovakve epidemije obično traju 2,5-3 mjeseca pa jenjavaju i na kraju nestaju. Nadaju se da će slično biti i u ovom slučaju, ali neće kalkulirati, bit će spremni za sve scenarije, poručio je.- Doista smo promišljeni, pripremljeni, a uskoro, vjerujemo, i uvježbani jer planiramo jednu simulacijsku vježbu pripravnosti u slučaju sumnje na pojavu koronavirusa na našim granicama, rekao je Beroš, dodajući da će se ta vježba održati "čim prije" te da je jutros dao nalog za pripremu. Provođenje simulacije, kako je kazao, bit će najvjerojatnije  u Zračnoj luci Zagreb.

HP: Obustava letova iz Kine utjecat će na dostavu pošiljaka

- Hrvatska pošta dobila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg, što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati, priopćili su iz Hrvatske pošte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!