10:58 / 15.11.2018.

Autor: P.F./D.M./HRT

Promjena Zakona o sukobu interesa - pokvareni telefoni

-

-

Foto: - / -

Ova tema se aktualizirala nakon nagađanja o prelasku ministra financija Zdravka Marića u Adris grupu. A za neke stvari ne znaju u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.
Predloženi nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa bila je tema rasprave članova Nacionalnog vijeća za provedbu praćenja strategije korupcije. Između ostalog, novost je da bi državni dužnosnici mogli prelaziti u upravu trgovačkih društava bez sadašnjeg ograničenja od 6 mjeseci nakon isteka mandata, tzv. perioda hlađenja.

Ova tema se aktualizirala nakon nagađanja o prelasku ministra financija Zdravka Marića u Adris grupu. Marić tvrdi da je riječ o netočnoj konstrukciji, ali slaže se da bi postojeći zakon trebalo mijenjati. "Ja kao ministar financija, jer su svi porezni obveznici, ako ćete gledati isključivo - praktički sutra ne bi mogao nigdje u Hrvatskoj raditi", kazao je Marić.Takvo Marićevo stajalište nije naišlo na suosjećanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. "Mislim da osoba ne mora odmah otići na upravljačku poziciju, može biti i na nekoj savjetničkoj poziciji, a s druge strane ima i kompenzaciju za tih godinu dana, tako da ne vidim problem u tome", izjavila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.Ministar uprave Lovro Kuščević ne zna kada će u saborsku proceduru biti poslan Zakon o sprečavanju sukoba interesa, no potvrdio je da je prijedlog prošao e-savjetovanje te da se usuglašavaju završna stajališta. Najveći prijepor i dalje se vodi vezano za moguće zapošljavanje ministara i visokih državnih dužnosnika u upravama trgovačkih društava. Kušćević kaže da će biti različiti kriteriji ovisno o tome prelazi li dužnosnik u državnu ili privatnu tvrtku. "Mi period hlađenja namjeravamo izbaciti samo u dijelu kad se radi o prijelazu iz državne tvrtke u državnu tvrtku. Dakle, što je i najnormalnija stvar", kazao je.Članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa to je prvi glas. Kažu - dosadašnji prijedlog, kaže predsjednica Nataša Novaković - bio je drukčiji. "Posljednja je informacija da u zakonu o sprečavanju sukobu interesa koji je bio u javnoj raspravi tijekom srpnja i kolovoza i na koji smo se očitovali jednogodišnji 'period hlađenja' više ne postoji. Što se u ovom trenutku zbiva sa zakonom, mi u Povjerenstvu ne znamo, prema planu normativnih aktivnosti već je trebao biti donesen, a gdje je on, mi to ne znamo. Ako postoji prijedlog zakona u koji je 'period hlađenja' uvršten, mi taj zakon nemamo. Prijedlog Povjerenstva je bio da dužnosnik može prijeći iz jednog u drugo trgovačko društvo, a dogodilo se da je taj naš prijedlog proširen, pa može ići i u državnu i u privatnu kompaniju odmah nakon mandata", rekla je.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako dosadašnji način odbija potencijalne stručnjake iz privatnog sektora da dođu u Vladu ili na neka druga mjesta i pomognu razvoju države. "Nije mi normalno da ne mogu raditi ili biti član trgovačkog društva kad odem iz Vlade. Ne znam zašto 'period hlađenja'", rekao je Tolušić složivši se da to trgovačko društvo ne bi trebalo biti, sad kad je ministar poljoprivrede, u tom resoru ili s time povezano.Bivši ministar uprave i saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk kazao je da su i za njihova mandata uočili potrebu korekcije nekih odredbi u Zakonu. "Činjenica je da postoji određeni problem da, kada nakon mandata dužnosnici ne mogu ići raditi neke poslove koji objektivno nemaju veze s onim što su oni radili i to bi doista vrijedilo korigirati. No, svakako treba ostati odredba da dužnosnik ne može ići raditi u tvrtke s kojima ste surađivali dok ste bili dužnosnik i mislim da taj period treba produljiti i više od jedne godine", kazao je. S druge strane, za one tvrtke koje objektivno nemaju veze s time što ste radili kao dužnosnici, taj period nije čak ni potreban, smatra.

Novaković: Dužnosnici mogu lagati, a mi ih ne možemo kazniti

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković ustvrdila je uoči sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije da prema predloženom zakonu o sprečavanju sukoba interesa dužnosnici mogu lagati u svakom trenutku podnošenja imovinske kartice, a Povjerenstvo ih ne može kazniti zbog toga.

Povjerenstvu su tri stvari izuzetno sporne, uz ukidanje jednogodišnjeg 'perioda hlađenja'. Ako u postupku redovne provjere imovinske kartice ustanovimo da nešto nije uneseno, primjerice vikendica, mi ne možemo pokrenuti postupak, nego obavještavamo dužnosnika da nešto nije unio i molimo ga da dopuni karticu u roku od 15 dana. Ako on to unese, mi ne možemo pokrenuti postupak, što znači da imovinska kartica može biti potpuno neistinita i što god nađemo u redovnoj provjeri, dužnosnik može samo reći 'zaboravio sam', dopuniti i mi ne možemo voditi postupak. To drugim riječima znači da dužnosnici mogu lagati u svakom trenutku podnošenja imovinske kartice, a svrha imovinske kartice nije ta.

Problematično nam je i pokretanje postupka u roku od 30 dana, što je apsolutno nemoguće, upozorila je Novaković  uoči sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!