Promjenama gradskog Statuta ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

29.12.2022.

Zadnja izmjena 21:38

Autor: M.M./HRT/Hina

Promjenama gradskog Statuta - ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

Promjenama gradskog Statuta - ukinuta dvojezičnost u Vukovaru

Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Većinom je glasova Gradsko vijeće Vukovara na sjednici u četvrtak donijelo statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovar čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Tom odlukom se izvan snage stavila Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je pripadnicima srpske nacionalne manjine davala pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

U pojašnjenu odluke o izmjenama Stauta Grada Vukovara, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine sukladno kojima kojima u gradu Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Tim povod oglasio se predsjednik Demokratskog saveza Srba i vukovarski gradski vijećnik Srđan Milaković poručivši kako je "to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom".

- Ovim je okončano desetgodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kojem vremenu je od raznih državnih tijela učinjeno sve da do primjene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rješenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je isti pokazao postotak zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 posto nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži, navodi Milaković.

Zaključuje kako je ukidanje prava Srbima u Vukovaru na dvojezičnost, još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od politike i institucija u Republici Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zagarantirana "primenjuju na 'kašičicu' i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema".

SDSS-ov Kolar: Ukidanje dvojezičnosti ogorman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata

Predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) ocijenio je u četvrtak navečer kako odluka Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju dvojezičnosti u tome gradu predstavlja ogroman korak unazad.

- Tijekom rasprave na sjednici Vijeća osjećala se među vladajućima jedna ogromna nezainteresiranost za tu temu, a nazočan raspravi nije bio niti gradonačelnik Ivan Penava, što dovoljno govori o svemu, kazao je za Hinu Kolar. Ocijenio je kako statutarna odluka o izmjenama Statuta Grada Vukovar, čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na podruju grada Vukovara, predstavlja ogroman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata u Vukovaru.

- Nije pružena prilika za bolje sutra u Vukovaru, poručio je Srđan Kolar rekavši kako je riječ o odluci protiv ljudskosti.

Po njegovim riječima, rezultat popisa stanovništva je onakav kakav je, ali uvijek postoji mogućnost da se manjini daju neka prava ukoliko to želi većina.

- Ovdje takve volje nije bilo. Pogažen je minimum ljudskih prava, ali to ostaje na svijesti onih koji su podržali ovakvu odluku, kazao je Kolar.

Za donošenje takve odluke bili su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Željko Sabo dok su protiv bili dvojica vijećnika SDSS-a i vijećnik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!