Promjene u vrhu SDP-a, napetosti se primirile

10.10.2020.

08:33

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik 1/T.V., B.A./HRT/Hina

Marija Lugarić i Peđa Grbin

Marija Lugarić i Peđa Grbin

Foto: - / -

Bez jakog SDP-a Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed, i tako će biti i u budućnosti, poručio je Peđa Grbin.
Nakon burnog tjedna i svojevrsnog "pokreta otpora" koji se formirao među saborskim zastupnicima SDP-a i suprotstavio smjenama za koje se odlučio novi šef stranke Peđa Grbin, s nestrpljenjem se očekivala današnja sjednica Glavnog odbora. No sve njegove zamisli ovaj su put prošle vrlo glatko.

➡️ Što se zapravo dogodilo na Klubu SDP-a
➡️ Hoće li HDZ odlučivati o rošadama u SDP-u?

Sjednica Glavnog odbora odvila se u sjeni sjednice Kluba zastupnika u utorak, kada je većina zastupnika odbila prijedlog Grbinovih kadrovskih rošada u Saboru, no napetosti su se u međuvremenu primirile, a do otvorenog sukoba i raskola, kako su neki nagađali, nije došlo. 

U manje od pola sata, gotovo jednoglasno, prošli su svi prijedlozi vezani uz stranačke funkcije. Danas izglasane funkcije uglavnom su volonterske, dok funkcije u Saboru znače i 2000 ili 3000 kuna manju ili veću plaću.

Marija Lugarić nekadašnja je zamjenica bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića, a trenutačno radi u uredu europarlamentarca Tonina Picule. Za poslovnog direktora izabran je Igor Cigula, bliski suradnik Grbinova protukandidata na prošlim unutarstranačkim izborima Željka Kolara koji radi u poglavarstvu Krapinsko-zagorske županije. Za šefa Poslovnog odbora izabran je bivši ministar financija Boris Lalovac, a za predsjednika Statutarne komisije Mijo Kladović.

- Sve odluke donesene su jednoglasno, osim statutarne komisije, tu je bilo nekoliko suzdržanih glasova. Nijedna odluka nije imala glasove protiv. Sjednica je prošla mirno, u jako dobroj atmosferi, rekla je Lugarić.

- Stranka, članice i članovi su poslali jasnu poruku - dosta je sukoba, idemo raditi. Uvjeren sam da su tu poruku sve kolegice i kolege u SDP-u čuli, poručio je predsjednik stranke Peđa Grbin nakon sjednice, odgovarajući na pitanja novinara u unutarstranačkim sukobima.

- Vlada je napokon, nakon naših pritisaka odlučila pokrenuti javno savjetovanje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji. Nakon naših pritisaka, Vlada je u javnu raspravu pustila nacrt uvodne rasprave za Ovršni zakon. Imamo istražna povjerenstva i interpelacije, dakle, od sada fokus SDP-a je isključivo i jedino na politici, na sadržaju i onoga zbog čega su nas građanke i građani birali u Sabor, naglasio je Grbin.

Nakon sjednice koja je trajala nešto manje od sat vremena, Grbin je rekao:

- Najavljivao sam da će na sjednici Glavnog odbora biti dobro i, kao što sam najavljivao, tako je i bilo.

Dodao je i da će napraviti ono što misli da je ispravno i dobro i da je "zdravo rješenje" te da uopće ne razmišlja o mogućnosti da Klub zastupnike ponovno odbije njegove prijedloge kadrovskih promjena u Saboru, uvjeren da će proći.

Grbin: Bez jakog SDP-a Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed

- Na izborima koje smo netom proveli, SDP je pokazao da smo tu, da nas još ima i da možemo u našoj kampanji stvoriti ideje, prijedloge, sugestije i vizije koji će gurati ne samo našu stranku naprijed, već i ono što je daleko važnije od toga, našu državu naprijed, poručio je između ostalog Grbin u uvodnom govoru.

Grbin je prije govora pozvao na minutu šutnje za sve preminule SDP-ovce i SDP-ovke, a posebno Ivicu Račana i Borisa Šprema te sve one koji su dali život za domovinu. Okupljenima se obratio s "kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji, drugarice i drugovi".

- Bez jakog SDP-a Hrvatska nikada nije mogla ići naprijed, i tako će biti i u budućnosti, poručio je Grbin.

- A jaki SDP je onaj koji govori o onome što su otvorena i ključna pitanja u našem društvu. Situacija danas je takva da je govor mržnje u porastu, ekonomska nejednakost raste, pred nama je val ovršnih postupaka koji će ponovno blokirati stotine tisuće naših sugrađanki i sugrađana. Zemlja se nalazi u ekonomskoj krizi, a Vlada je povjerila Stožeru da umjesto nje, jer se valjda boji za većinu u Hrvatskom saboru, donosi odluke o tome kako će se građankama i građanima oduzeti njihove slobode i prava. Upravo u takvom trenutku jak SDP koji govori o konkretnim stvarima i konkretnim problemima našeg društva važniji je nego ikad prije, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Od danas, poručio je, "svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu - slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drugačiji i da te zbog toga nitko ne napadne".

Najavio je borbu za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, solidarnost, slobodu i uništavanje korupcije.

Bernardić: Ne želim da novi predsjednik prolazi ono što sam ja prolazio

Dolazeći na sjednicu Glavnog odbora, na kojoj se nije zadržao do kraja, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je ranije izjavio da nije vođa pobune protiv Grbina te da treba razgovarati, izjavio je da poziva na dijalog i zajedništvo jer je to SDP-u izrazito potrebno.

- Ni u ludilu ne želim da novi predsjednik SDP-a prolazi ono što sam ja prolazio zadnje četiri godine. Prema tome, ima moju podršku za rad i tako ću se ponašati, poručio je Bernardić.

I donedavni v.d. predsjednika Zlatko Komadina, novinarima je kazao da mu nije žao što je predsjednik SDP-a sada kandidat kojeg nije podržao.

- Nije mi žao, moja poruka mojim kolegama je: 'Ne čini drugom ono što ne želiš da čine tebi. Onda će biti dobro', naglasio je Komadina. Ocijenio je da u stranci nedostaje komunikacije i da će sve biti u redu kada se uspostavi dijalog.

Ustvrdio je da je "svako vodstvo SDP-a potrajalo, pa će i ovo", dodavši da je SDP takav da je malo nestašan u početku, a poslije se stabilizira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!