10:19 / 10.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Promjene za gledatelje: Odašiljač Sljeme prešao na novi sustav

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Planirate li kupiti novi TV, potrebno je pripaziti da već ima ugrađenu mogućnost DVB-T2 sustava i HEVC standard kodiranja videosignala.
Odašiljači i veze (OiV) najavljuju da se do kraja studenoga ove godine planira pokriti više od 97 posto stanovništva Hrvatske televizijskim signalom u HD rezoluciji i novom sustavu, kao i da će do 1. srpnja iduće godine građani trebati nove televizore za prijam programa, savjetujući pritom oprez pri kupnji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Odašiljanje TV programa visoke rezolucije (HD) pokrenuto je 6. rujna s odašiljača Sljeme u novom, M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja videosignala, čime je počeo prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav, kažu iz OiV-a.

Odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava predviđa se do polovine iduće godine, kada bi trebao završiti gašenjem starog DVB-T sustava.

Stoga će građani trebati nove televizore, a iz OiV-a drže da im ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

- Osim bolje slike u HD rezoluciji i signal će u novom sustavu biti jači i kvalitetnije će pokriti više stanovništva. Također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ova programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV, jer će svi biti u jednom multipleksu - novom M1, poručuju iz OiV-a.

Zbog tih promjena građani će do 1. srpnja iduće godine trebati televizore koji mogu primati DVB-T2/HEVC signal, a mogu kupiti i "Set Top Box" i spojiti ga na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom.

- Savjetujemo građanima da kod kupnje obavezno obrate pozornost da uređaji imaju mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja, koji su već u trgovinama, no još ima i onih koji to nemaju i češće su na akcijama. O tome treba uputiti i trgovce, jer su oni ti koji najčešće pomažu građanima odabrati pravi uređaj, naglašavaju iz OiV-a.

Nakon sljemenskog, do kraja listopada planira se odašiljanje s objekta Sveta Nedelja i Zagreb-Prisavlje 3, a s ostalih objekata najkasnije do 15. studenog ove godine.

Na pitanje koji su nakladnici (TV kuće) spremne za proizvodnju i dobavu HD sadržaja za gledatelje, iz OiV-a odgovaraju kako nakladnici u znatnoj mjeri već imaju programski sadržaj u HD rezoluciji.

- Vjerujemo da će oni koji to već imaju biti spremni i ponuditi signale u novom formatu za odašiljanje, no za sada nemamo potpunu informaciju koji će nakladnici moći proizvesti sadržaj u HD rezoluciji tijekom odašiljanja i trenutačno čekamo dodatne informacije o tome, kažu iz OiV-a.

Ističu da za sada o tome imaju potvrdu od HRT-a, Nova TV-a i Mreža TV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!