MUP želi privući 600 novih policijskih službenika

24.05.2023.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT/IMS

Policija

Policija

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo unutarnjih poslova želi privući 600 novih policijskih službenika, pa je s ciljem promocije policijskog zanimanja održan Dan otvorenih vrata policijske akademije. Zagrepčani i dubrovčani mogli su vidjetipokazne vježbe timova interventne i specijalne policije. Mogla se razgledati oprema i tehnika.

Situacija bi izmaknula kontroli da nisu intervenirali plavci...

I njihovi četveronožni pomagači. Za sigurnost građana spremni su učiniti sve.

- Za nas policijske službenike presudna je humanost koju imamo da želimo, hoćemo i trebamo pomagati ljudima u potrebi, kazao je Mario Bošnjak, voditelj Policijske škole "Josip Jović".

Privlači ih dinamičan i izazovan posao te timski rad.

- Glavni motiv bio je što volim pomagati ljudima i štititi živote, rekla je Elena Novak, polaznica policijske akademije.

- Svaki dan je nešto drugačije... meni se iskreno sviđa, pošto sam vrhunski sportaš, interventna policija... treninzi, zadaci, sprema na visokoj razini, kazao je Matija Gregurić, polaznik policijske akademije.

A na toj su razini interventna i specijalna policija, kao i četveronožni tragači za zabranjenim supstancijama. Snoopy je pronašao drogu za nekoliko sekundi. Obuka traje 6 mjeseci.

- Kad odu u mirovinu, vodiči uzimaju pse kod sebe doma, otkrio je Vanja Ratković, centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Oni traže najsitnije tragove, golom oku nevidljive - sve kako bi zločince priveli pravdi.

- Može trajati danima analiza, kod velikih količina može trajati i mjesec dana, rekla je Višnja Dragomanović, vještak za toksikološka vještačenja, centar "Ivan Vučetić".

Teodor neutralizira bombe tamo gdje ljudska noga ne može... i tako spašava živote.

- Zahtjevno je, stresno je ,ali mi smo svi dobrovoljno odlučili da ćemo se baviti poslom protueksplozijske zaštite, rekao je Zlatko Sekačić, zapovjednik regionalne protueksplozivne jedinice Zagreb.

I najmlađi Dubrovčani upoznali su temeljnu, pomorsku, interventnu i druge rodove policije. Svatko može pronaći svoje mjesto i zanimanje.

- Neke privuče odora, neke sam poziv pomagati drugima, kazao je Ivan Pavličević, Načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

- To je jedna druga obitelj, imate te ljude koji su s vama od 0 do 24 i oni vam služe za sve, rekao je Dario Dragobratov, Interventna jedinica policije Plat PU dubrovačko-neretvanske.

A ta je veza u ovom poslu najvažnija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!