Promovirana 134 polaznika HVU-a "Dr. Franjo Tuđman"

13:15 / 25.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Svečana promocija polaznika vojnih škola

Svečana promocija polaznika vojnih škola

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" u petak su svečano promovirana 134 polaznika vojnih škola HVU-a, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poručio im je da u svome budućem radu "čuvaju Ustav, sveto pismo hrvatske države".

Izobrazbu za časnike i dočasnike je na vojnim školama HVU-a završilo 11 pripadnika Hrvatske vojske, po jedan polaznik MUP-a te Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice, kao i 20 polaznika stranih zemalja (BiH - 10, Crna Gora 2, Kosovo 2, Sjeverna Makedonija 4 i Slovenija 2).

Među promoviranima su 24 žene, što je 20 posto od ukupnoga broja polaznika.

Osim da budete, što se podrazumijeva, domovini ili svojim domovinama iz kojih dolazite, vjerni i odani, čuvajte Ustav, sveto pismo hrvatske države, hrvatske zakone i u poslu u kojem je puno toga propisano, ali ipak nije sve napisano. Vodite se zvjezdanim nebom iznad sebe i moralnim i ljudskim zakonom u sebi, poručio je uz čestitku promoviranima predsjednik Republike.

Milanović je u obraćanju izrazio zadovoljstvo što su među njima prijatelji iz susjednih država. Jer, kako je rekao, na vojno školovanje ideš tamo gdje te dobro prime i gdje se dobro osjećaš.

Naglasio je i važnost konstantnog usavršavanja, rada na sebi, a osvrnuo se i na odluku o osnivanju obrambeno sigurnosnog sveučilišta rekavši da je "hrabra i velika" te da u pristupu tom problemu i izazovu treba biti jako trezven i stajati na zemlji.

- To ne samo da je skupo, to je jako zahtjevno, i mi želimo, ja želim kao vrhovni zapovjednik da standardi budu vrlo visoki da to ne bude proforma, samo još jedno sveučilište, nego da zaista tu predaju najkvalificiraniji ljudi iz Hrvatske, ali ne samo i ne prije svega iz Hrvatske. Zato naglašavam koliko će to biti težak zadatak i kakvu si je ozbiljnu zadaću i ljestvicu podigla hrvatska Vlada, ovo govorim zato jer joj želim dobro, trajati će i neće ići preko noći, poručio je.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ante Deur podsjetio je na teška vremena stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske kroz Domovinski rat te naglasio kako će danas promovirani na HVU svoje znanje koristiti u miru i izvršavati zadaće na korist države i njezine opstojnosti.

- Vi svi koji ste prošli naobrazbu, radite na sebi. Vi ste ona Hrvatska vojska u miru, koja mora biti ponosna, rekao je.

Banožić: Osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti jamči kvalitetu osoblja u sustavu obrane


Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Marijo Banožić naglasio je da su hrvatski branitelji te prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u teškim trenutcima za Hrvatsku gradili i naposljetku izgradili respektabilnu i moćnu vojnu silu koja je potpuno vojno porazila neprijatelja.

U čestitci promoviranima naglasio je da je znanje koje su stekli na HVU od velikog značaja, a izgradnja savezništva i partnerstva s pripadnicima vojski drugih zemalja prilika za produbljivanje međunarodnih odnosa i stvaranja sigurnog okružja.

Danas, u okviru novih sigurnosnih izazova i nove sigurnosne paradigme, potrebno je unaprjeđivati sustav obrazovanja, dodao je Banožić te istaknuo kako je Vlada predložila, a Hrvatski sabor izglasao Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

- Ovim Zakonom postavljamo temelje iznimno važnog obrazovnog segmenta koji će jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti, rekao je te najavio daljnje unaprjeđenje obrazovanja i stvaranje uvjeta za organizaciju Sveučilišta.

Ono će biti prepoznatljivo, istaknuo je, i u međunarodnom, savezničkom i partnerskom kontekstu.

Čestitke promoviranima uputio je i načelnik Glavnog stožera, admiral Robert Hranj, a kao domaćin nazočne je pozdravio zapovjednik HVU-a general pukovnik Mate Pađen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!