Promovirani polaznici vojnih škola HVU "Dr. Franjo Tuđman"

24.06.2022.

14:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Promovirani polaznici vojnih škola HVU "Dr. Franjo Tuđman"

Promovirani polaznici vojnih škola HVU "Dr. Franjo Tuđman"

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poručio je promoviranim polaznicima vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" da se trude uvijek biti bolji i spremni pomoći svojoj zemlji i u teškim, neželjenim situacijama, kao što je rat.

- Želim da nastavite raditi na sebi, da nikada stvari ne uzimate zdravo za gotovo. Dok traje služba i dok traje poziv i profesija uvijek treba razmišljati na način da se može bolje, da se može saznati više i, u krajnjoj instanci, učiniti za sebe i svoju karijeru više poručio je Milanović promoviranim dočasnicima i časnicima u petak na svečanoj promociji.

- I u slučaju neželjene i nikada prizivane situacije, da se svojoj zemlji u ratu i u opasnosti može pomoći bolje, dodao je.

Danas i uvijek u povijesti, ali pogotovo danas, prevagu nosi onaj koji ima više i zna više, dodao je predsjednik te istaknuo da Hrvatska vojska prije svega služi i ima ustavnu i svaku drugu misiju braniti hrvatsku državu, hrvatski teritorij, teritorijalnu cjelovitost.

To je zalog i zavjet naših prethodnika, vaših prethodnika, rekao je Milanović, ljudi koji su 1991. obranili Hrvatsku, kada nam za to "nitko nije davao pet para", bez oružja koje je moralo biti ilegalno dobavljeno u zemlju ili zapljenjivano.

- Bez obzira na to što naš neprijatelj nije bila Rusija nego mala Srbija, tadašnja, nitko nikada nije imao tako težak posao i nezahvalnu zadaću kao cure i dečki koji su branili Hrvatsku 1991. i oslobađali je 1995., rekao je.

To je lekcija koju nije prošao nitko u Europi, osim Hrvatske, hrvatskog naroda, hrvatskog političkog naroda, svih njezinih građana koji su bili spremni, riješeni i dovoljno hrabri da je brane na svake načine, a prije svega oružjem kojeg nije bilo, naglasio je.

- Dolaze nove generacije, naša djeca, kćeri, sinovi, unuci i njih o tome treba učiti. Ne ih indoktrinirati, ne ih potapati i uranjati u dogmu. Odgajati ih da misle, da razmišljaju, postavljaju pitanja, ali da na kraju krajeva budu lojalni svojoj domovini, još više nego lojalni - da budu Domovini vjerni. I zato taj pozdrav nije slučajno izabran, poručio je Milanović.

Zamjenik zapovjednika Učilišta, brigadni general Blaž Beretin čestitao je dočasnicima i časnicima na završetku izobrazbe te rekao kako su na Učilištu obnovili stara i stekli nova znanja potrebna za daljnje profesionalno napredovanje i usavršavanje.

- Nadišli ste sve izazove i time se kvalificirali u zrele osobe koje su sposobne nositi se s problemima suvremenih kriza i ratovanja, rekao je te im poručio kako ih vidi kao čuvare hrvatskih vojnih tradicija i vrijednosti iz Domovinskog rata.

- Nastavite učiti i profesionalno se razvijati i uvijek imajte na umu da nema bezizlaznih situacija ako ste jaki i razmišljate o plemenitim i uzvišenim ciljevima, poručio je promoviranim polaznicima.

Izobrazbu je na vojnim školama HVU-a u 2021./2022. završio 101 polaznik, među njima 11 žena.

Iz Oružanih snaga RH bila su 82 polaznika, jedan polaznik bio je iz MUP-a te 18 stranih polaznika (BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija).

Časničku izobrazbu u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić završilo je 11 polaznika.

Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro" završio je 41 polaznik, a najbolji je bio bojnik Darko Šumanovac.

Temeljnu časničku izobrazbu završilo je 28 polaznika, a najbolji je bio skupnik Bojan Ožinger.

Temeljnu časničku izobrazbu HRZ - vojni pilot završio je jedan polaznik, a Aeronautiku vojni pilot pet polaznika.

Visoku dočasničku izobrazbu završilo je 15 polaznika, a najbolji je bio stožerni narednik Marijo Primorac.

Vrhovni zapovjednik dodijelio je najboljim polaznicima ručni sat s posvetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!