17:30 / 28.01.2020.

Autor: Vladimir Šetka/B.A./HRT/Hina

Pronađena crna kutija helikoptera, američka strana ponudila pomoć

Foto: Vladimir Šetka

Foto: Vladimir Šetka

Foto: - / -

Američka strana ponudila je pomoć, a nije isključeno da ćemo je prihvatiti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok
Američka strana ponudila je pomoć, a nije isključeno da ćemo je prihvatiti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok na današnjoj izjavi za medije o helikopterskoj nesreći kod Zlarina, u kojoj su poginula dva pilota.

Promijenio se plan akcije vađenja ostataka helikoptera 

Stručni istražni tim pronašao je crnu kutiju, Flying Data Recorder, koja je na dnu mora bila više od 24 sata. Pomoć u istrazi ponudili su US Army i proizvođač helikoptera tvrtka Bell. U četvrtak u 11 u HNK Zadar održat će se komemoracija poginulim pilotima.


Na pitanje je li nađena crna kutija, zapovjednik HRZ-a Michael Križanec u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku odgovorio je da su nađeni svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija koji će poslužiti za analizu. Dodao je da američka vojska vjerojatno ima softver i hardver da spasi podatke.

Rekao je da je HRZ stupio u kontakt s američkom vojskom i tvrtkom Bell kako bi vidjeli koja je to institucija u SAD-u koja bi mogla dati najprimjereniju pomoć.

- Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako s njima rukovati i gdje ih poslati, a na istražiteljskom timu je odluka kad, kako i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući određene analize i animacije. Dakle, s tim dokazima HRZ više neće imati doticaja, nego vojni zrakoplovni istražitelj - rekao je Križanec.

Na pitanje postoji li snimka s helikoptera Počinok je odgovorio: "Za baš ovaj let nema".

- Helikopter je letio na visini brišućeg leta, a to je po definiciji od nula do 100 metara visine. Helikopter, koji je bio u svojstvu pratitelja, bio je između 150 i 200 metara iza ovoga helikoptera. Neće biti lako, ali mislimo da ćemo uspjeti rekonstruirati cijeli događaj - rekao je Počinok.


Počinok je rekao da je Povjerenstvo za istragu nesreće kojemu je on na čelu odmah nakon osnivanja počelo s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti ove nesreće.

- Povjerenstvo će tijekom svojeg rada koristiti sve raspoložive resurse iz sustava domovinske sigurnosti, a ovdje moramo naglasiti kako je američka strana ponudila svoju pomoć što nije isključeno da ćemo i prihvatiti - rekao je Počinok.

Michael Križanec istaknuo je kako je Hrvatska vojska tijekom današnjeg dana bila usmjerena na pružanje potpore članovima obitelji Baturina i Karin te na organizaciju dostojanstvenog ispraćaja hrvatskih pilota.

- U četvrtak u 11 sati organizirana je komemoracija u Narodnom kazalištu u Zadru i posljednji ispraćaj bojnika Klarina na Gradskom groblju u Zadru u 14 sati. Posljednji ispraćaj dragog kolege Baturine bit će u petak u 14 sati u Vrlici. Aktivnosti smo smanjili na najmanju moguću mjeru i fokusiramo se na pomoć, razgovor i podizanje morala svim pripadnicima HRZ-a jer smo svi duboko potreseni ovom nesrećom. Ovaj događaj tragičan je za HRZ, ali je nemjerljiva tragedija za obitelji naših poginulih - rekao je general Križanec.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je o detaljima izvlačenja olupine helikoptera te akcije traganja. Rekao je da je jučer poslijepodne ribarska inspekcija sonarom pretraživala podmorje, no nije uočena olupina helikoptera. U popodnevnim satima uključeno je autonomno podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice Remus koje je cijelo poslijepodne i noć pretraživalo podmorje sa svojim senzorima i ti podaci su analizirani. Tijekom noći došlo se do nekoliko točaka za koje se pretpostavilo da bi mogli biti ostaci helikoptera u podmorju. Izvršen je zaron rano ujutro ronioca Zapovjedništva specijalnih snaga i HRM-a. Ronioci su u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili tijelo pilota. Nakon toga u koordinaciji s policijom dogovoren je zaron policijskih ronioca. Zaronili su i izvršili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te tijelo pilota izvukli na površinu. Tijelo je prevezeno u Opću bolnicu Šibenik na patologiju. Poslije toga nastavljene su mjere i aktivnosti vađenja olupine iz podmorja, korišteni su brodovi HRM-a te ronioci  HRM-a i ZSS-a. General Tuškan izvijestio je da su tijekom današnjeg dana na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena  tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja s pomoću zraka i padobrana.

- Za danas je ta akcija završena zbog noći, a nastavit će se sutra ujutro te očekujemo da će tijekom sutrašnjeg dana svi dijelovi helikoptera biti izvučeni na površinu - rekao je general Tuškan te dodao kako je cijela zadaća koordinirana s mjerodavnim službama.

Otvorena knjiga žalosti

Knjige žalosti za stradale pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturinu koji su poginuli jučer u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, otvorene su u utorak u Ministarstvu obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te general Mirko Šundov upisali su se u knjige žalosti. Krstičević je izrazio duboku žalost i sućut zbog tragične pogibije pilota HRZ-a koja će, ističe, ostaviti trajan ožiljak u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Dragi Marine, svojim radom i djelovanjem ostavio si dubok i neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odabrao si HRZ kao svoju drugu obitelj i časno si služio svojoj Domovini. Hrabro si prihvatio sve što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Otišao si časno i ponosno. Hvala ti na svemu što si dao za Hrvatsku. Hrabri nebeski viteže, neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo", naveo je ministar Krstičević u knjizi žalosti za bojnika Marina Klarina.

U Knjizi žalosti za poginulog natporučnika Tomislava Baturinu, ministar Krstičević napisao je: "Dragi Tomislave, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota koji je služio Domovini na čast i ponos. Odabrao si nebo za svoj drugi dom, a HRZ kao svoju drugu obitelj. Časno si služio svojoj Domovini i hvala ti na svemu. Zauvijek ćeš ostati u srcima svakog pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Počivaj u miru, hrabri viteže. Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo".

Opraštajući se od poginulih pilota, general Šundov istaknuo je da će ih se uvijek pamtiti kao iskrene domoljube i predane suradnike. Zahvalio je na njihovu doprinosu u razvoju HRZ-a i HV-a. Knjige žalosti u srijedu će biti otvorene u vojarni  "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, u matičnoj postrojbi poginulih pilota. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!