16:30 / 19.01.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Propadaju škole stranih jezika

-

-

Foto: - / -

Škole za strane jezike traže da se i njima omogući nastava uživo u učionicama.
Škole za strane jezike traže da se i njima omogući nastava uživo u učionicama. Upozoravaju da su zbog mjera Stožera pretrpjeli i trpe velike gubitke, broj polaznika smanjio se unatoč mogućnosti održavanja tečajeva "online". Problem je i što se njihov rad smatra ograničenim, a ne obustavljenim, pa ne mogu dobiti potpore za očuvanje radnih mjesta ako ne dokažu pad prometa.

Iako su poštovale sve propise i mjere te nije zabilježeno širenje koronavirusa u njihovim ustanovama - od 27. studenog škole stranih jezika svoju djelatnost morale su isključivo obavljati - online.

Samo trećina škola u Hrvatskoj uspjela je potpuno organizirati nastavu na daljinu. Sve su zabilježile - velike gubitke. A dio polaznika takvu nastavu i ne prihvaća.

- Vještina učenja jezika je takva da morate imati interakciju i mnoge su nam tu stvari sad onemogućene, pogotovo kad su u pitanju mladi, djeca, uči se kroz ples, pjesmu, interakciju što se ne može na daljinu, kaže Vesna Rukljić, Škola stranih jezika Šimunić, Varaždin.

Škole su isključene iz mjera potpore uz obrazloženje da na redovit način mogu obavljati svoju djelatnost - online.

- Poznato je da je ugostiteljima omogućeno obavljati djelatnost - dostava, a imaju i pravo na potpore, a mi nemamo, osim ako nemamo pad prihoda od 40 do 60 posto što bi rijetko tko mogao podnijeti, kaže Lidija Buljan, Didasko, Čakovec.

Ako se ne otvore, strahuju da će biti otpuštanja i zatvaranja. Sa svojim problemima škole su upoznale brojne institucije, ali kažu - odgovora nema. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!