13:21 / 24.03.2020.

Autor: HRT/I.Z./Hina

Propusnice izdaju poslodavci, iznimno obiteljski liječnici i CZ

-

-

Foto: - / -

Odlukom Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj, od 23. ožujka zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnoga boravka.
Nacionalni stožer civilne ponovio je danas da propusnice za osobe na koje se ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u najvećem broju slučajeva izdaje poslodavac, a iznimno obiteljski liječnici za potrebe hitne medicinske skrbi te civilna zaštita za putovanja iz obiteljskih razloga.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ - TRENUTNA STATISTIKA

Odlukom Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj, od 23. ožujka zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnoga boravka.

Iz zabrane su isključeni sudionici u opskrbi, zaposleni u bitnim službama, novinari, građani koji putuju na posao i žurne službe.

Nacionalni stožer izvijestio je kako će odgovorne osobe u pravnoj osobi izdavati propusnice za sudionike u opskrbi, zaposlenike u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te za one koji sudjeluju u izvješćivanju javnosti.Poslodavci izdaju i propusnice za putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te za rad osoba zaposlenih u žurnim i operativnim službama koje sudjeluju u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.Stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, propusnice izdaju izabrani liječnici obiteljske medicine, a osobe koje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, trebaju propusnice, moraju ih zatražiti kod nadležnog stožera civilne zaštite.

Policija je izvijestila da će osobama za koje utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdati upozorenje i naredbu da postupe po odredbama. Najavili su da će poduzimati i ostale zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne.

Osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!