15:27 / 19.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Proračun za oporbu nerealan, za vladajuće je u skladu s izazovima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski oporbeni klubovi ocijenili su da je prijedlog proračuna za 2021. nerealan, da ne omogućuje napredak nego održava status quo, a vladajući su isticali da ga treba sagledati u kontekstu trenutnih izazova.
Saborski oporbeni klubovi ocijenili su da je prijedlog proračuna za 2021. nerealan, da ne omogućuje napredak nego održava status quo, a vladajući su isticali da ga treba sagledati u kontekstu trenutnih izazova.

➡️ Plenković pred zastupnicima: Cilj proračuna je potpora gospodarstvu

Peđa Grbin (Klub SDP-a) složio se da postoji neizvjesnost kod donošenja proračuna zbog krize, ali nema razumijevanja da, unatoč izazovima, iste probleme pokušavamo riješiti na isti način koji nije dosad davao rezultate.

Božo Petrov (Klub zastupnika Mosta) u proračunu ne vidi ni plan ni strategiju, a kaže da nije ni aktualan jer ne uključuje 1,2 milijarde kuna koje je Vlada prošlog tjedana dogovorila sa sindikatima. Dodao je da nije ni realan jer predviđa povećanje novčanih sredstava iz EU fondova za pet milijardi kuna, a EU najavljuje da neće dati ta sredstva.

Marin Lerotić (Klub zastupnika IDS-a) kazao je da predloženi proračun neće osigurati napredak i pomak te da je Hrvatska zarobljenik zastarjelog modela upravljanja rigidne centralizacije. U ime IDS-a najavio je 39 amandmana.

Da proračun nije realan smatra i Vesna Vučemilović (Klub Domovinskog pokreta). Kaže da proračun osigurava stabilnost, ali na začelju EU-a.

I Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a, IP-a i Pametnog) smatra da je proračun neambiciozan i konzervativan, bez novih ideja i da će Hrvatska zato ostati neambiciozna zemlja na kraju reda u EU.

Damir Bakić (Klub zeleno - lijevog bloka) kazao je da neće podržati proračun i najavio amandmane kojima će tražiti osiguravanje besplatnih obroka za sve učenike, uvođenje građanskoj odgoja u škole, implementaciju Istanbulske konvencije, kao i sredstva za programe gradnje stanova za javni najam, te za jačanje institucija za borbu protiv korupcije.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je na previđeno smanjenje financiranja Državnog odvjetništva RH gdje više od 80 posto sredstava odlazi na zastupanje Hrvatske pred međunarodnim arbitražama.

Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) kazao je da se iz proračuna vidi način upravljanja javnim financijama na način da se amortizira stres uzrokovan epidemijom.

Ermina Lekaj Prljaskaj (Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika) istaknula je da proračun treba sagledavati u kontekstu novih izazova i da treba težiti stabilnosti javnih financija i očuvanju socijalnih prava.

- Život nikad nije linearan pa tko nije ni ovaj proračun, ustvrdila je Grozdana Perić (Klub HDZ-a ) dodavši da uvijek može bolje, ali i da je hrvatski standard bolji od onoga kako se predstavlja u javnosti. Ističe također prednosti članstva u EU koje Hrvatskoj daju optimistične prognoze.

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a ) među ostalim pozdravila je  povećanje novčanih sredstava za naselja u kojim žive pripadnici nacionalnih manjina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!