Prošao još jedan vodeni vali, možemo ih očekivati još više u budućnosti

21.05.2023.

19:44

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Poplavljeno područje

Poplavljeno područje

Foto: HTV/IMS / HRT

Prolazi još jedan veliki vodeni val, ali za sobom, na sreću, ne ostavlja teže posljedice. No u budućnosti možemo očekivati sve više ovakvih scenarija, a stanovnici su već izmučeni stalnim strahovanjem za svoju imovinu usjeve, vrtove.

Teže posljedice spriječene su zahvaljujući ovom privremenom nasipu u kojega je ugrađeno gotovo 80 tisuća vreća s pijeskom. I danas tijekom cijelog dana vojska je punila vreće s pjeskom kako bi mogli pravodobno reagirati ukoliko bi došlo do izvanredne situacije, međutim to se nije dogodilo, javila je Nikolina Ćosić.

Za Dnevnik je ocjenu situacije dao Željko Tonković, načelnik Stožera civilne zaštite grada Petrinje. Komentirao je i opadanje vode.

- Da apsolutno, kao što vidite cijeli dan je voda u opadanju, očekujemo jedan polagani smiraj, ne umanjujući obzirnost i sigurnost ovoga što smo do sada cijeli tjedan radili. Ne vidimo ni jednu ugrozu. Hrvatska vojska se povukla na odmor i u pripravnosti su kao i druge hitne službe, rekao je.

Klimatske promjene, jesen u svibnju, obnova


Tonković se osvrnuo na klimatske promjene kao jedan od uzroka ali upozorio je i na potres.

- Svaki dan nekoliko puta vrijeme ovdje provodi gospodin Đuroković i ukazao je na taj problem. Ono što je jasno je da su klimatske promjene izražene i oborine su obilne. Moramo uzeti u obzir da je ovdje bio potres koji je uništio nasip. Kad se vrijeme smiri kreće se u obnovu, nastavio je.

Na pitanje o trajanju obnove, referirao se na Hrvatske vode, za koje pretpostavlja da imaju bolje podatke kada su u pitanju obnova i rokovi.

- To je teško reći pogotovo nama kao lokalnoj zajednici. Hrvatske vode imaju kvalitetne podatke i bez obzira na vrijednost koja je 80 milijuna eura bit će izvedeni u ugovorenom roku, ustvrdio je.

Rekao je da očekuje smirivanje sveukupne situacije zbog opadanja vodostaja.

- Točno, vidite da je vodostaj u opadanju, ali naučili smo da on padne i preko dana. Zadovoljni smo što je taj vodostaj u opadanju 20,25 centimetara i vjerujemo da će se tako nastaviti. Poduzeli smo mjere da se ne dogodi niti jedna ugroza i niti jedna kuća nije poplavljena, osim nekoliko podruma, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!