Vekiću i Sekulić određen jednomjesečni istražni zatvor

25.11.2021.

11:10

Autor: Vijesti/HRT/Hina

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor osječkom sucu Županijskog suda Zvonku Vekiću i njegovoj prijateljici Nataši Sekulić zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK je protiv njih proširio istragu zbog pranja novca. Sumnja se da su od bivšeg izvršnog direktora Dinama i bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića primili 370 tisuća eura mita. Počinjenjem toga kaznenog djela stekli su novac koji su oročili te njime kupili dva automobila i dvije nekretnine, stoji u policijskom priopćenju. Podsjetimo, upravo je Mamić optužio Vekića za primanje mita u njegovu pravosudnom procesu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda udovoljio je zahtjevu USKOK-a koji je tražio jednomjesečni istražni zatvor. Tijekom istrage USKOK želi ispitati 11 svjedoka.

Ne navodeći identitete osumnjičenih, Uskok i policija u četvrtak su izvijestili da je protiv Vekića i Sekulić proširena ranije pokrenuta istraga kojom su zbog primanja i davanja mita uz Vekića bili osumnjičeni i osječki suci Darko Krušlin i Ante Kvesić, Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i poduzetnik Drago Tadić.

Istražitelji sumnjaju da je Vekić od Mamića primio najmanje 370.000 eura mita "za ishođenje povoljnih sudskih odluka" pred Županijskim sudom u Osijeku.

Novcem je, poslije, raspolagao zajedno sa svojom prijateljicom kupujući nekretnine i automobile, a Nataša Sekulić u sef je u jednoj poslovnoj banci spremila 28.220 eura i 320.000 kuna.

Uskok i policija tvrde da su na ime Nataše Sekulić kupili stan u Osijeku koji je isplatila u gotovini, a većina iznosa, odnosno 220 tisuća kuna, potječe od mita.

Također, na njezino ime kupili su i automobil za koji je dio od 24.800 kuna "financiran sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela", a i Vekić je, navodno, kupujući automobil za sebe, dao gotovo 73 tisuće kuna "prljavog" novca.

Dio mita u iznosu od 26.500 eura Vekić je položio na bankovni račun, a poslije iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru.

Nakon uhićenja u Osijeku, pretresa i kriminalističkog istraživanja koje je dovršeno u Zagrebu Vekić i Nataša Sekulić u srijedu su ispitani u tužiteljstvu, a noć su proveli u policijskom pritvoru.

Vekić je i u prvom dijelu ove istrage bio u istražnom zatvoru, a protiv njega i dvojice suosumnjičenih osječkih sudaca vodi se stegovni postupak. Predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je od Državnog sudbenog vijeća da ih trajno razriješi sudačke dužnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!