Proširena istraga protiv lažnih policajaca - od starijih izvukli 476.000 eura

22.02.2023.

18:52

Autor: I.B./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

USKOK je proširio istragu protiv skupine osumnjičenika prijavljenih da su prošle jeseni, lažno se predstavljajući kao policajci, od starijih osoba otuđili gotovo pola milijuna eura.

Tužiteljstvo je krajem studenoga izvijestilo da je osumnjičilo 17 osoba za zločinačko udruženje i prijevaru, a radilo se o 11 muškaraca i šest žena, u dobi od 22 do 46 godina, koji su starije građane navodno prevarili za najmanje 172.520 eura.

Proširenjem istrage obuhvaćeno je 18 osoba i još neke nepoznate, a šteta nanesena većem broju starijih osoba procijenjena je na najmanje 476.859 eura.

Skupinu su predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn kojeg policija, prema pisanju medija, otprije povezuje s ovakvim vrstama prijevara na koje su zbog njihove učestalosti već dulje upozoravali građane, osobito starije.

Ne navodeći identitete okrivljenika, Uskok je u srijedu objavio kako sumnja da je Beganović povezao u zajedničko djelovanje ukupno 18 prijavljenih osoba i druge zasad nepoznate osobe.

Članovi skupine su svakodnevno s tzv. radnih telefona, birajući nasumice brojeve iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba kojima su se lažno predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine novca.

Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti, lažno im nudeći i osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon što bi im pozivane osobe povjerovale i otkrile koliko novca i zlata imaju, okrivljenici su prema Beganovićevim uputama odlazili na njihove adrese i od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit.

Uskok tvrdi da je Beganović osiguravao vozila kojima su okrivljenici odlazili do prevarenih i da je dijelio novac među suokrivljenicima, sukladno ranije dodijeljenim ulogama.

Uskok nadodaje da je sucu u istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!