Grbin: Čeka nas teška jesen, Vladu zanimaju samo cijene goriva

16.07.2022.

14:32

Autor: HRT/IMS

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu, nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke, da hrvatske građane očekuje teška jesen, dok Vlada ne vodi brigu o životnom standardu, nego jedino o cijeni goriva.

Na sjednici su uz članove Predsjedništva SDP-a sudjelovali i SDP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, a Grbin je rekao da su dvije glavne teme bile pravo žena na izbor i životni standard u vrijeme inflacije.

- Mogu poručiti građanima da koriste novac na razuman način. Ako možete otići na ljetovanje, otiđite, ali vodite računa da nas čekaju ozbiljna jesen i zima', kazao je Grbin na konferenciji za novinare.

Predsjednik SDP-a smatra da Vlada ne koristi alate kojima bi mogla pomoći onima koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na moru ili koji će si teško priuštiti grijanje najesen. Umjesto toga, u Banskim dvorima vode računa samo o jednom - gorivu.

- Vlada se koncentrira jedino na cijenu goriva i 'drži fige' da cijene ne rastu na svjetskom tržištu. Na to se svela antiinflatorna politika Vlade, mjere se donose 24 sata unaprijed, što je prekasno, istaknuo je.

SDP će u rujnu predstaviti treći paket mjera za borbu protiv inflacije, najavio je Grbin, koje su za građane mnogo važnije od rasta rejtinga koji su Hrvatskoj dodijelile kreditne agencije.

Potreban paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima zbog rasta cijene električne energije

- Bez proaktivne Vladine politike, koja će pokušati smanjiti inflatorni pritisak, a uvođenje eura bit će jedan od njih, i koja će omogućiti građanima da normalno žive, kreditni rejting neće značiti ništa. To je samo papir kojim će se hvaliti premijer Plenković, napomenuo je.

Jedan od prvih sljedećih Vladinih poteza trebao bi biti paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima da premoste rast cijene električne energije, koja je otišla gore i do 400 posto.

- Što je sljedeće, hoćemo li gasiti javnu rasvjetu preko noći, pita Grbin.

SDP se neće baviti samo utjecajem inflacije na život građana, već će se zalagati i da pravo žena na odlučivanje o svom tijelu uđe u Ustav.

- Žene imaju pravo na izbor, nećemo nikomu dopustiti da se pogoršanje ekonomskih okolnosti koristi kao alibi za smanjivanja nečijih ljudskih prava, poručio je šef SDP-a.

Ipak, SDP će najprije iskoristiti sve parlamentarne mehanizme koji su na raspolaganju, prije nego se odluči na građanski referendum, u suradnji s ostalim strankama od centra prema ljevici.

- Do referenduma može doći jedino zbog bahatosti HDZ-a, kazao je Grbin.

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: HTV / HRT

Bauk: SDP je pripremio tzv. "antiinflacijski štit"

- Radi se o uobičajenom sastanku nakon parlamentarne sezone. Dvije teme su bile u fokusu, na koji način pomoći da građani što manje snose posljedice inflacije, a druga kako povećati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj - konkretno da se na ustavnu razinu podigne pravo žene na izbor. Iako je to zakonsko pravo, u svojoj realizaciji je ugroženo na razne načine, počevši od opstrukcije u bolnicama gdje svi liječnici imaju priziv savjesti pa i na druge načine s kojima se žene susreću, rekao je Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Sabor je u petak donio odluku da se pristupi promjenama Ustava. Proces se seli u Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

- Mi ćemo tu sudjelovati s našim prijedlozima. U ovom trenutku, kako se HDZ postavio, nije izvjesno da ćemo kroz parlamentarnu proceduru uspjeti promijeniti taj članak koji govori o pravu žene na izbor, ali postoje drugi načini. Tražit ćemo podršku od građana pa čak i glasača HDZ-a koji u velikoj mjeri podržavaju pravo žene na izbor na drugim ustavom propisanim načinom - kroz referendum, rekao je Bauk i potvrdio da postoji mogućnost da se ide na referendum.

SDP je pripremio tzv. "antiinflacijski štit". 

- Radi se drugačija indeksacija mirovina, energetski dodatak, povećanje neoporezivog dijela plaće, drugačiji način izračuna cijene naftnih derivata koji bi u ovom trenutku pomogli građanima da posljedice inflacije snose što manje. Veliki broj građana smatra da Vlada ne radi ništa, a još veći smatra da radi nedovoljno. Neke mjere sam već iznio, tijekom ljeta davat ćemo prijedloge Vladi, neke je bila i usvojila, iako nedovoljno, rekao je Bauk.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!