12:13 / 21.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Proširenje prava na dječji doplatak za novih 150.000 korisnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici pozdravili su Vladinu nakanu da proširi broj korisnika dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka, ali poručili su da za demografsku obnovu i zadržavanje mladih država treba učiniti više.
Saborski zastupnici pozdravili su Vladinu nakanu da proširi broj korisnika dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka te da pravo na doplatak dobiju i srednjoškolci koji se obrazuju pet godina. Poručili su da za demografsku obnovu i zadržavanje mladih država treba učiniti više, primjerice uvesti univerzalni, odnosno doplatak za svako dijete.

Imat ćemo 150.000 potencijalnih novih korisnika dječjeg doplatka, proširit će se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji će se dobivati za treće i četvrto dijete, dječji doplatak koristit će se od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva, objasnila je državna tajnica Ministarava za demografiju, obitelji i mladih Margareta Mađerić.

Na činjenici da se povećava broj korisnika i da će iduće godine biti isplaćeno 330 milijuna kuna više nego sada, završavaju svi pozitivni efekti, ova mjera je nedovoljno hrabra i više je proizvod trenutka, nego razrađene strategije, ustvrdio je Branimir Bunjac (ŽZ). Dodaje kako treba težiti tomu da svako dijete dobije dječji doplatak.

Dječji doplatak ne smije biti transfer i socijalna pomoć, treba biti pravo svakog djeteta koje će mu omogućiti sportsku aktivnost, topli obrok, rekla je Ines Strenja Linić (Most).

Ni Glasov Goran Beus Richembergha ne spori dobre strane zakona, ali poručuje kako ima dojam da je riječ o prijedlogu iz kategorije 'bolje išta nego ništa'. Proglašavati ovu mjeru reformskom više je nego ambiciozno, ovo je samo socijalna mjera kojom se pokušava suziti prostor siromaštvu, kaže.

Potporu zakonu najavljuje HSS-ov Davor Vlaović, ocijenivši kako je riječ o jednoj mjeri koja može pomoći svakoj obitelji. Ipak, to je puno premalo, tih 300 kuna doplatka, neće djecu zašititi od siromaštva, moramo raditi brže na mjerama koje će zadržati mlade, kaže Vlaović.

Vladin zakon hvale vladajući HDZ i HNS, čija se Božica Makar (HNS) slaže da treba promišljati o uvođenju univerzalnog doplatka za djecu. Ovaj je zakon svakako pozitivan korak, ali u budućnosti treba ići s mnogo širim paketom mjera, poput smanjenja troškova školovanja, lakšeg rješavanja stambenog pitanja, dostupnosti vrtića, pobrojila je Makar.

Ne može se u godinu dana riješiti cieli niz problema, posebno onih koji se odnose na demografiju, ističe Sunčana Glavak (HDZ) i podsjeća kako su, uz dječji doplatak povećane rodiljske naknade za nezaposlene majke, poboljšani materijalni uvjeti u vrtićima, pokrenuto subvencioniranje stambenih kredita za mlade, porezne mjere.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!